Πέθανε ο «Κάιζερ» της μόδας Καρλ Λάγκερφελντ

«Εφυγε» σε ηλικία 85 ετών η «καρικατούρα» της υψηλής ραπτικής που αναμόρφωσε τον θρυλικό οίκο της Coco ChanelΑπό τη
Θεανώ Καρούτα 

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών άφησε ο «Κάιζερ» της μόδας, ο άνθρωπος που έμελλε να αναμορφώσει την εικόνα του θρυλικού οίκου μόδας Chanel. Ο Καρλ Λάγκερφελντ έφυγε από τη ζωή χθες το πρωί, έπειτα από σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή η ακριβής αιτία θανάτου του.

Ο διάσημος Γερμανός γεννήθηκε το 1933 σε μια ιδιαίτερα εύπορη οικογένεια βιομηχάνων του Αμβούργου και περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στο σπίτι. Οι συνάδελφοί του έλεγαν πάντα πως αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν το όραμά του, το οποίο ποτέ δεν πρόδωσε. Το ξεκίνημά του στον χώρο της υψηλής ραπτικής καταγράφηκε το 1963, όταν άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό του ιταλικού οίκου Tiziani, ενώ λίγους μήνες μετά συνεργάστηκε με το αντίστοιχο γαλλικό στούντιο Chloe.

Στη συνέχεια δούλεψε και για άλλους οίκους διεθνούς φήμης, όπως ο Fendi το 1965, ο ιταλικός οίκος Curiel το 1970, ενώ υπήρξε και προσωπικός βοηθός του επίσης εμβληματικού σχεδιαστή Πιερ Μπαλμέιν, προτού αναλάβει τον οίκο Chanel, στον οποίο διετέλεσε για σειρά ετών καλλιτεχνικός διευθυντής και τον άλλαξε ριζικά. Το μεγαλύτερό του επίτευγμα ήταν ότι ανέλαβε ένα κλασικό μπραντ, που στη συνείδηση των περισσότερων απευθυνόταν σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, και κατάφερε να τον κάνει συνώνυμο του νεανικού στιλ.

Πέτυχε να καθορίζει τάσεις και φόρμες, μακριά από τις νόρμες της μόδας, ενώ με τις ριζοσπαστικές ιδέες του προκάλεσε πολλάκις αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη την αποχώρηση της «σιδηράς κυρίας» της «Vogue» Ανα Γουίντουρ από επίδειξή του το 1993. Εξίσου πολύπλοκη με την καλλιτεχνική οπτική του ήταν και η προσωπικότητά του.
«Είμαι σαν καρικατούρα του εαυτού μου, και μου αρέσει» είχε δηλώσει ο διάσημος σχεδιαστής. «Είναι σαν να φοράω μάσκα. Για μένα, το Καρναβάλι της Βενετίας διαρκεί όλον τον χρόνο» είχε πει, αναφερόμενος στον χαρακτήρα του και στις σχέσεις του με τους ανθρώπους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα