Βαριά πρόστιμα για τα «φακελάκια» στις εξετάσεις για οδηγούς

Δίπλωμα σε 17χρονα προβλέπει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκεΑλλάζουν τα πάντα στα διπλώματα οδήγησης με το «αργοπορημένο» νομοσχέδιο του Χρήστου Σπίρτζη, που ψηφίστηκε τελικώς χθες από την Ολομέλεια, αν και είχε εξαγγελθεί από πέρυσι την άνοιξη. Με το νέο πλαίσιο δίνεται η δυνατότητα στους 17χρονους να οδηγήσουν με έναν συνοδηγό άνω των 30, με την οριστική άδεια οδήγησης να χορηγείται µετά τη συµπλήρωση των 18 ετών. 

Την ίδια ώρα, σκοπός του νέου νόμου είναι η καταπολέμηση του «λαδώματος». Γι’ αυτό στα οχήματα εξέτασης θα τοποθετηθούν κάμερες με μικρόφωνα για να καταγράφεται η διαδικασία από το κέντρο ελέγχου του υπουργείου Υποδομών.

Ακόμα, προβλέπονται ιδιαιτέρως «τσουχτερά» πρόστιμα και ποινές για όλους, εξεταζόμενους, εξεταστές και εκπαιδευτές, με τους πρώτους να κινδυνεύουν -αν πιαστούν να δίνουν «φακελάκι» για να πάρουν το δίπλωμα- με απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις για έως τρία χρόνια. Τα δε πρόστιμα για τις πολύ σοβαρές παραβάσεις φτάνουν τα 1.000 ευρώ για τους υποψηφίους, τα 2.000 ευρώ για τους εκπαιδευτές και τους εξεταστές, και τα 6.000 ευρώ για τις σχολές οδηγών.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗ.ΣΥ., καταψήφισαν Ν.Δ. και Χ.Α., ενώ «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων.

Να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Σπίρτζης έκανε δεκτή βουλευτική τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο για προσλήψεις με διετείς συμβάσεις, μέσω ΑΣΕΠ, μηχανοδηγών σε ΟΑΣΘ και ΟΣΕ. Οσο για το τι μέλλει γενέσθαι με τους άνω των 74 ετών, ο υπουργός επιμένει ότι θα πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις για να ανανεώσουν το δίπλωμά τους, όπως είχε ψηφιστεί πέρυσι, ωστόσο έχει προβλεφθεί μια παράταση προσαρμογής στο νέο σύστημα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα