Πάνε στις ΗΠA τα «γεράκια της Τουρκίας» για τα F-35

Στην Ουάσινγκτον ο υπ. Αμυνας Ακάρ και ο αρχηγός του στρατού για να κάμψουν το βέτο Τραμπ για τα μαχητικάAπόβαση στις ΗΠΑ κάνουν τα τουρκικά «γεράκια», σε μια προσπάθεια να κάμψουν το βέτο Τραμπ στην παράδοση των F-35. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία, παρά τους… τσαμπουκάδες ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα των ρωσικών S-400, φαίνεται ότι το ξανασκέφτεται μετά την υπογραφή από τον Αμερικανό πρόεδρο νομοσχεδίου για τις κρατικές δαπάνες, στο οποίο περιλαμβάνεται η αναστολή της παράδοσης των F-35 στην Αγκυρα. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ ταξιδεύουν εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον σήμερα. Εκεί αναμένεται να συναντηθούν με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν.

Φαινομενικά, στην ατζέντα τους είναι το συριακό ζήτημα, αν και στην πράξη θα συζητηθεί το ζήτημα των ρωσικών S-400 και των αμερικανικών F-35. Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της επιτροπής εξοπλισμών της Τουρκίας Ισμαΐλ Ντεμίρ δήλωσε χθες, πετώντας το γάντι στις ΗΠΑ, ότι η πρώτη συστοιχία των ρωσικών S-400 αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούλιο και να ενεργοποιηθεί έως τον Οκτώβριο. Η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας θα «καθυστερήσει λίγο», συμπλήρωσε.

Ο Ντεμίρ, όμως, εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για την αμερικανική πρόταση αναφορικά με την πώληση συστήματος αεράμυνας Patriot. Υπενθυμίζεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα αποφασίσει αν θα αγοράσει το αμερικανικό σύστημα, τονίζοντας ταυτόχρονα πως θα αγοράσει, ούτως ή άλλως, τους ρωσικούς πυραύλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν και του ζήτησε να αθετήσει τη συμφωνία με τους Ρώσους και να αγοράσει τους αμερικανικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα middleeasteye, που επικαλείται δύο τουρκικές πηγές, το τηλεφώνημα έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αυτό ο Πενς ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να ακυρώσει τη συμφωνία για την αγορά των S-400 και να προτιμήσει τους Patriot. Ομως ο Ερντογάν τού απάντησε ότι η συμφωνία της Αγκυρας με τη Μόσχα είναι σε φάση που δεν υπάρχει γυρισμός.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα