Επικίνδυνοι 16 ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί στα Δ. Βαλκάνια

Μια περιβαλλοντική και υγειονομική «βόμβα» αποτελούν για την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων -όπως και για τη χώρα μας- 16 ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί που βασίζονται στον άνθρακα Μελέτη «κόλαφος» πέντε περιβαλλοντικών ΜΚΟ αποκάλυψε ότι οι ξεπερασμένοι τεχνολογικά σταθμοί μολύνουν με διοξείδιο του θείου την ατμόσφαιρα όσο τη ρυπαίνουν και οι 250 ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί της υπόλοιπης Ευρώπης μαζί!

Ο λιγνίτης, ο πιο ρυπογόνος άνθρακας, είναι ευρέως διαθέσιμος στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, καθώς αποτελεί φθηνό ενεργειακό πόρο, ωστόσο εξαιτίας του οι σταθμοί της περιοχής εκπέμπουν 20 φορές περισσότερο διοξείδιο του θείου και μικροσωματίδια σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μονάδες παραγωγής, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων ολόκληρης της Ευρώπης.

Η Σερβία σέρνει τον «χορό» της ρύπανσης, καθώς εκεί βρίσκονται 4 από τις 10 πιο ρυπογόνες μονάδες και ακολουθούν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (με δύο σταθμούς), η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βόρεια Μακεδονία και το Κόσοβο.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της ρύπανσης δεν περιορίζονται στις χώρες που την παράγουν. Οι 16 απαρχαιωμένοι σταθμοί θεωρούνται υπεύθυνοι για 3.000 πρόωρους θανάτους, 8.000 περιπτώσεις βρογχίτιδας σε παιδιά και άλλες χρόνιες ασθένειες στην Ε.Ε., κοστίζοντας στα συστήματα υγείας περισσότερα από 6 έως 11 δισ. ευρώ. «Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα και εξακολουθεί να είναι ένας αόρατος δολοφόνος στην Ευρώπη» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα