Ενεργειακή συνεργασία Ελλάδος και Αιγύπτου

Η Προμελέτη Σκοπιμότητας για τη μεταφορά ρεύματος στην Ευρώπη από τον Ομιλο ΕΛΙΚΑ – ΚοπελούζουAπό τη 18η Αυγούστου 2010 έχει υπογραφεί μεταξύ του Ομίλου ΕΛΙΚΑ – Κοπελούζου και Αιγύπτιων εταίρων (Αιγυπτιακή Εταιρεία Ηλεκτρισμού – Egyptian Electricity Holding Company/Ε.Ε.Η.C.) Σύμβαση Συνεργασίας, αναφορικά με την εκπόνηση Προμελέτης Σκοπιμότητας για την κατασκευή Συνδέσμου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Αιγύπτου – Ελλάδας – Ευρώπης και τη διασύνδεση με χρήση υποβρύχιου καλωδίου, που θα εξυπηρετείται μέσω κυρίως της κατασκευής και λειτουργίας νέων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 3.000 MW, που προβλέπεται να εγκατασταθούν στην περιοχή του Σουέζ, συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης άνω των 7 δισ. €.

Στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει το έργο συνεχίζει να τυγχάνει της θερμής υποστήριξης της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης, ανεξαρτήτως των ανακατατάξεων και των μεταβαλλόμενων πολιτικών συνθηκών που έχουν επέλθει στη χώρα της Αιγύπτου, ενώ για τη σχετική επένδυση έχουν πλήρως ενημερωθεί οι Πρέσβεις της Ελλάδος και της Αιγύπτου καθώς και Υπουργοί των δύο χωρών.

Στην παρούσα φάση έχει ήδη ολοκληρωθεί η Προμελέτη Σκοπιμότητας του Εργου, η οποία είναι εγκεκριμένη από τις αρμόδιες Αιγυπτιακές αρχές, ενώ επόμενο βήμα αποτελεί η εκπόνηση της Μελέτης Σκοπιμότητας αυτού, προκειμένου να εκκινήσει στη συνέχεια η διαδικασία αδειοδότησής του.

Η συγκεκριμένη επένδυση παρουσιάζει περισσότερα πλεονεκτήματα για τη Μεσογειακή ενεργειακή αγορά, συγκρινόμενη με το νέο επονομαζόμενο έργο «EuroAfrica Inter-connector», το οποίο έχει να καλύψει μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης – Ελλάδας (περίπου 1300 km υποθαλάσσιου καλωδίου) σε σχέση με τη συντομότερη απόσταση του εν λόγω πιο ώριμου έργου (περίπου 460 km υποθαλάσσιου καλωδίου). Είναι προφανές ότι τα οφέλη του έργου είναι πολλαπλά και για τις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, Αιγύπτου και Ελλάδας, που θα μεταφέρει ενέργεια μεταξύ Αιγύπτου και Ευρώπης μέσω της χώρας μας ενισχύει τις δυνατότητες ασφάλειας εφοδιασμού με άμεσο τρόπο, ενώ παράλληλα η χρήση αιολικής, ανανεώσιμης, καθαρής ενέργειας συμβάλλει στην αποτροπή της Κλιματικής Αλλαγής και του Φαινομένου του Θερμοκηπίου.

Το εν λόγω έργο, λοιπόν, θα συμβάλει στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας μας εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε.

Το συγκεκριμένο πρωτοποριακό έργο του Ομίλου ΕΛΙΚΑ – Κοπελούζου παρέχει διεθνή προβολή για τις δύο χώρες και μόνο θετικά μπορεί να αξιολογηθεί, ειδικότερα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπου η ανάγκη για σχετικές επενδυτικές πρωτοβουλίες κρίνεται ως πιο επιτακτική από ποτέ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα