Πανάκριβη η Υγεία για επτά στους δέκα Ελληνες

Στοιχεία έρευνας από τη EurostatΕπτά στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά δυσκολεύονται να καλύψουν οικονομικά τις ανάγκες τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η μεγάλη πλειοψηφία τους, ήτοι ποσοστό 52%, δηλώνει ότι τους προκαλεί «μερική επιβάρυνση», ενώ το 15,6% τα φέρνει ακόμα πιο δύσκολα προκειμένου να πληρώσει για την υγεία του. Την ίδια ώρα, οι Ελληνες βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη από τις οικονομίες τους, το ένα τρίτο των δαπανών για την Υγεία. 

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία αποτυπώνουν τη ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων στα χρόνια των Μνημονίων, περιλαμβάνονται στην τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), στην οποία καταγράφεται ο βαθμός ανταπόκρισης των νοικοκυριών στις δαπάνες ιατρικής, φαρμακευτικής και οδοντιατρικής κάλυψης.

Το χέρι στην τσέπη

Αφετέρου, στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ένα στα τρία ευρώ των δαπανών Υγείας πληρώνεται απευθείας από τους πολίτες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα του πληθυσμού έχει υποχρεωτική ασφάλιση.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, βρίσκεται σε μία από τις 10 χειρότερες θέσεις, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης των 28, στην οποία, πάνω από τους μισούς κατοίκους δηλώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία δυσκολία στο να καλύψουν τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης.

Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως στην Ελλάδα η κατά κεφαλήν δαπάνη Υγείας είναι 1.678 ευρώ, γεγονός που την κατατάσσει ανάμεσα στις πέντε πρώτες ευρωπαϊκές χώρες όπου τα χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες αντιστοιχούν σε τόσο μεγάλο ποσοστό των συνολικών δαπανών.
Οσον αφορά τις οδοντιατρικές δαπάνες, το 17,7% των Ελλήνων δηλώνει ότι ζορίζεται υπερβολικά για να τις καλύψει, ενώ μόνο το 31,8% δηλώνει ότι δεν δυσκολεύεται.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα