Επισπεύδουν τις εκλογές;

Βροχή από τροποποιήσεις για «εξυπηρετήσεις», ρουσφέτια και φιλολαϊκά μέτρα«Τσουνάμι» τροπολογιών με… άρωμα εκλογών! Αναγγελία προσλήψεων από τον Παππά, εύνοια σε δημοσιογράφους, αλιείς και ασυλία σε διοικήσεις δημόσιων φορέων!

Μύρισαν» εκλογές στη Βουλή με το νέο τσουνάμι τροπολογιών ρουσφετολογικού χαρακτήρα που κατατέθηκαν χθες και ψηφίστηκαν αυθημερόν, με τις γνωστές διαδικασίες «φαστ τρακ», οι οποίες αφορούν προσλήψεις, νομιμοποιήσεις δαπανών και γενικότερα τακτοποιήσεις λογής λογής «εκκρεμοτήτων». Αρχικά, με εκπρόθεσμη τροπολογία του Νίκου Παππά ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις στην εταιρία του Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας». 

Δίνεται, μάλιστα, η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου φυσικών προσώπων που θα απασχολούνται στην υποστήριξη της εταιρίας. Η τροπολογία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με την Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου (Ν.Δ.) να μιλά για «τις τελευταίες ρουσφετολογικές προσλήψεις μιας ανίκανης κυβέρνησης» και τον Γιάννη Μανιάτη (ΔΗ.ΣΥ.) για «κατήφορο χωρίς τελειωμό». «Επιλέγουν όποιον θέλουν, για όσο διάστημα θέλουν και να του δίνουν όσα θέλουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής. 

Με την ίδια τροπολογία, μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα σε δημοσιογράφους, που είναι αποσπασμένοι στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, να μετατεθούν σε γραφεία Τύπου του εξωτερικού. Με άλλη τροπολογία, που αφορά τους αλιείς, προβλέπεται η διαγραφή κυρώσεων για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας, αντί προστίμου.

Νομιμοποίηση

Με ακόμα μία ρύθμιση δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στη Νομική Υπηρεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ, κατά την προσφιλή πλέον τακτική της κυβέρνησης, νομιμοποιούνται δαπάνες που αφορούν αναθέσεις υποθέσεων. Με άλλες, εξίσου ύποπτες τροπολογίες, απαλλάσσονται οι διοικήσεις του ΕΟΜΜΕΧ (Ελληνικός Οργανισμός Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας) από ποινικές κυρώσεις, αλλά και δεν διώκονται για όσα έπραξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους τα μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων. 

Τέλος, με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής δίνεται παράταση 14 μηνών στο ισχύον καθεστώς χορήγησης βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων, επομένως δεν θα υπάρξουν περικοπές. Να σημειωθεί ότι η χθεσινή βροχή τροπολογιών ήταν μόνο η αρχή, αφού θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα φέρει τις επόμενες εβδομάδες προς ψήφιση σωρεία νομοσχεδίων και ρυθμίσεων, τακτική που προοιωνίζεται πρόωρες εκλογές.

Αίσθηση προκάλεσε ακόμα μία σκιώδης τροπολογία -αυτή τη φορά βουλευτική-, του Νίκου Ηγουμενίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προβλέπει αύξηση μισθού 20% στους διοικητές των διασυνδεόμενων νοσοκομείων.

—-

Αυξήσεις μισθών στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Την αύξηση του κατώτατου μισθού και για όσους απασχολούνται σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (για παράδειγμα, σε δήμους ή στον δημόσιο τομέα) συμπεριλαμβάνει το πακέτο των κυβερνητικών παροχών με «άρωμα εκλογών». Οπως ήδη ισχύει για τους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα, έτσι και για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων, που έχουν ενταχθεί ή θα μπουν στις συγκεκριμένες δράσεις του ΟΑΕΔ, η ελάχιστη μηνιαία αμοιβή θα αναπροσαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Φεβρουαρίου 2019 στα 650 ευρώ τον μήνα, μεικτά (546 ευρώ καθαρά).

Τη ρύθμιση αυτή προωθεί με τροπολογία η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου (φωτό). Σύμφωνα με το περιεχόμενό της:

1) Αυξάνονται οι καθαρές αμοιβές των ωφελουμένων στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, το ύψος των οποίων δεν θα υπερβαίνει το καθαρό ποσό του εκάστοτε νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού. Σε περίπτωση βραδινής απασχόλησης χορηγείται προσαύξηση 25%.

Μέχρι σήμερα, ισχύει ότι -ανεξαρτήτως ηλικίας- οι καθαρές αμοιβές ορίζονται α) για ωφελουμένους 25 ετών και άνω σε 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι υψηλότερες από 495,25 ευρώ μηνιαίως, και σε 24,76 ευρώ ημερησίως για βραδινή απασχόληση και όχι υψηλότερες από 619 ευρώ μηνιαίως, β) για ωφελουμένους κάτω των 25 ετών σε 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι υψηλότερες από 431,75 ευρώ μηνιαίως, και σε 21,59 ευρώ ημερησίως για βραδινή απασχόληση και όχι υψηλότερες από 539,75 ευρώ μηνιαίως.

2) Προβλέπεται η επέκταση του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα και για τους ωφελουμένους που απασχολούνται στην αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Η χρονική διάρκεια της επέκτασης θα καθοριστεί με εγκύκλιο, μετά την ψήφιση της τροπολογίας.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας απασχολούνται 5.066 εργαζόμενοι, με αντικείμενο την αντιπυρική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.

—-

Ερχονται και επιδοτήσεις για ανανέωση επιχειρήσεων – Θα φτάνουν και τα 75.000 ευρώ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης μέσω του οποίου επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία δικαιούνται να πάρουν επιδότηση έως 75.000 ευρώ για να εκσυγχρονίσουν την υποδομή και τις εγκαταστάσεις τους. Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 60.000.000 ευρώ, καλύπτει τους κλάδους εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ), υπηρεσιών εκπαίδευσης (βρεφικοί, παιδικοί σταθμοί, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια) και λιανικού εμπορίου για επενδυτικά σχέδια από 10.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ, με επιδότηση 50%. 

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα αρχίζει στις 27 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 9 Μαΐου, και όσοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται θα μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση έως 75.000 ευρώ για να εκσυγχρονίσουν τη δουλειά τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να λειτουργεί νόμιμα για τουλάχιστον τρία χρόνια ως Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., ΙΚΕ, Ατομική Επιχείρηση, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ή Συνεταιρισμός.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες ήδη λειτουργούν και πριν από την υποβολή της αίτησης (γίνεται ηλεκτρονικά στο www.ependyseis.gr): 

• Εχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις (3) διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας.

• Διαθέτουν έναν τουλάχιστον επιλέξιμο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, ως ενεργή κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών (3) αυτών διαχειριστικών χρήσεων.

• Εχουν το έτος που προηγείται της ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης το ελάχιστο: για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου έναν εργαζόμενο, για τον κλάδο της εστίασης δύο εργαζομένους και για τον κλάδο της εκπαίδευσης πέντε. 

Μεταξύ άλλων, επιδοτούνται δαπάνες για εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ΑΠΕ, αναβάθμιση υγιεινής και ασφάλειας, διευκόλυνση πρόσβασης των ΑμεΑ, χρήση εξειδικευμένων τεχνολογιών πληροφορικής και βελτίωση των διεργασιών εφοδιαστικής αλυσίδας.

 

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα