Οι Κύπριοι απειλούν με προσφυγές για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Χοντραίνει το παιχνίδι για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, καθώς η κυπριακή πλευρά, δηλαδή της εταιρίας EuroAsia Interconnector, απειλεί με δικαστικές προσφυγέςΤαυτόχρονα διαρρέει ότι, αν δεν προχωρήσει το συνολικό έργο διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ, τότε οι Ελληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν μισό δισ. ευρώ επιπλέον ώστε να κατασκευαστεί η διασύνδεση Αττικής – Κρήτης από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection». Το πρόσθετο κόστος προκύπτει επειδή η Ελλάδα χάνει την επιδότηση του έργου, αφού απεντάσσεται από το πλαίσιο των λεγόμενων ΕΚΕ, των Εργων Κοινού Ενδιαφέροντος.

Σε επιστολή του στις 12 Φεβρουαρίου ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προειδοποίησε τον Ισπανό επίτροπο ότι, εάν η κοινοπραξία EuroAsia Interconnector δεν αναγνωρίσει τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» ως επίσημο φορέα υλοποίησης του τμήματος Αττική – Κρήτη, τότε η Ελλάδα θα αποσύρει τη στήριξή της στο έργο.

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Σταθάκης θα κληθεί σύντομα να απαντήσει και στον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος «με αγωνιώδη επιστολή του τον περασμένο Οκτώβριο ζητούσε να μάθει αν αποσύρεται η ελληνική πλευρά από τη συμφωνία που συνήψε η ΡΑΕ με την κυπριακή ΡΑΕΚ για τον διαμοιρασμό του κόστους υλοποίησης του EuroAsia Interconnector, αφήνοντας την Κύπρο τελευταία μη συνδεδεμένη στον ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο χώρα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα