Απειλές από Fitch για πιο αυστηρά capital controls!

Επισημαίνει σε έκθεση ότι υφίσταται δημοσιονομικός κίνδυνος λόγω «κόκκινων» δανείων και αποφάσεων για τα αναδρομικάΣε πεδίο βολής πάνω στις πλάτες των φορολογουμένων εξελίσσεται το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Την ώρα που τα σενάρια περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πληθαίνουν εντός της χώρας (τροφοδοτούμενα, ανεπισήμως, από παράγοντες και τεχνοκράτες), στο εξωτερικό ο διεθνής οίκος δημοσιοποίησε μια τρομοκρατική έκθεση, που επαναφέρει τον εφιάλτη των capital controls στα ΑΤΜ. 

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης στέλνει ένα ηχηρό σήμα κινδύνου και προειδοποιεί ότι «εάν η οικονομική προσαρμογή εκτροχιαστεί, θα επέλθει χρηματοπιστωτική αστάθεια», αφήνοντας ανοιχτό διάπλατα το ενδεχόμενο να επιβληθούν, και μάλιστα με αυστηρότερη μορφή αυτή τη φορά, νέοι κεφαλαιακοί έλεγχοι.
«Παρά τα θετικά στοιχεία, οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δικαιώθηκαν στα δικαστήρια της χώρας, καθώς και ο μεγάλος αριθμός των “κόκκινων” δανείων συνιστούν κίνδυνο χρηματοπιστωτικής αστάθειας, εάν η οικονομική προσαρμογή εκτροχιαστεί, ενώ δεν αποκλείεται ο κίνδυνος επιβολής αυστηρότερων capital controls» υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Ενώνοντας ουσιαστικά τη φωνή τους και οι δύο πλευρές, διαμηνύουν εντέχνως ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αποδεχθούν στωικά το κόστος των λύσεων που προωθούν κυβέρνηση και τραπεζίτες, με την υφέρπουσα απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση ο λογαριασμός για την τσέπη τους θα είναι ακόμα βαρύτερος και ίσως φτάσει και μέχρι το «κούρεμα» καταθέσεων.

Μαστίγιο και καρότο

Φαίνεται πως ο οίκος Fitch δεν άντεξε πολύ το γεγονός ότι έχει δώσει μέχρι στιγμής την καλύτερη αξιολόγηση (ΒΒ-) για το αξιόχρεο της Ελλάδας, σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές. Παρά τις θετικές αναφορές με τις οποίες διανθίζει τις εκτιμήσεις του, ο διεθνής οίκος εντοπίζει τέσσερις σημαντικούς κινδύνους για την οικονομία:

• Παρά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους τα τελευταία χρόνια, το δημόσιο χρέος (181% του ΑΕΠ το 2018) και το καθαρό εξωτερικό χρέος (141% του ΑΕΠ) είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο.
• Τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών φτάνουν το 45% του ΑΕΠ της χώρας και είναι επίσης υψηλά σε σχέση με τα κεφάλαιά τους.
• Η τάση της ανάπτυξης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι αναιμική (1,2%), οδηγούμενη από τα αδύναμα δημογραφικά στοιχεία και τη χαμηλή παραγωγικότητα της αγοράς εργασίας.
• Το ιστορικό των ιδιωτικοποιήσεων και της προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων είναι αδύναμο, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί πρόσφατα, και αυτό επιβαρύνει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

Ο Fitch, πάντως, δεν τα βλέπει όλα μαύρα, αφού αναγνωρίζει στη χώρα τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει. Ενα από αυτά, ότι πάνω από το 80% του χρέους είναι στα χέρια των επίσημων πιστωτών (κράτη) και αυτό, όπως λέει, διευκολύνει την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα