Μας πήρε και μας σήκωσε!

Επιμένει και σήμερα η κακοκαιρία, με έντονες καταιγίδες και χιονοπτώσεις – «Ρεκόρ» 6.000 κεραυνών στο ν. ΑιγαίοΡιπές ανέμου άνω των 140 χιλιομέτρων, 6.000 κεραυνοί, σημαντικά ύψη βροχής και σφοδρές χιονοπτώσεις. Τα… δόντια της δείχνει εδώ και δύο ημέρες σε όλη τη χώρα η κακοκαιρία Ωκεανίς και, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν και σήμερα, ωστόσο από αύριο Τρίτη θα εξασθενήσουν.

Η κακοκαιρία προκάλεσε έντονα φαινόμενα σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ιδιαίτερα έντονη είναι η ηλεκτρική δραστηριότητα στο νότιο Αιγαίο, όπου από την Κυριακή έχουν καταγραφεί περίπου 6.000 κεραυνοί από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. 

Σύμφωνα εξάλλου με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, τα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής έως τις 16.30 το απόγευμα της Κυριακής είχαν καταγραφεί στην Αμοργό (84 χιλιοστά), στη Νάξο (78), στο Κολυμπάρι Χανίων (70), στα Φαλάσαρνα Χανίων (68) και στη Σαντορίνη (48 χιλιοστά).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, σήμερα αναμένονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Παράλληλα, βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στην ανατολική και τη νότια ηπειρωτική χώρα και στις Σποράδες, και χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας, στης ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και στη Χαλκιδική, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Βελτιωμένος αναμένεται να είναι ο καιρός στη δυτική Ελλάδα.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις, έντασης 7 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, έντασης 6 έως 8 μποφόρ και τοπικά στα δυτικά πελάγη 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί, ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 έως 7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά, και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά, ενώ η ένταση των ανέμων θα φτάνει ακόμα και τα 9 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς.

—-

Χωρίς ρεύμα η μισή αττική

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της Αττικής προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα το Σαββατοκύριακο. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν κυρίως από πτώσεις δέντρων πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ (η Πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες τηλεφωνήματα για πτώσεις δέντρων), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν και βλάβες. Διακοπές ρεύματος -και μάλιστα για αρκετές ώρες- παρατηρήθηκαν σε Βύρωνα, Παγκράτι, Ηλιούπολη και Νέα Σμύρνη, ενώ ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισαν οι κάτοικοι σε Ανάβυσσο και Λαγονήσι.

Εσπασαν κολόνες

Επίσης, σοβαρά προβλήματα εντοπίστηκαν σε Κορωπί, Νέα Μάκρη, Νέα Ιωνία, Μεταμόρφωση, Γέρακα, Παλλήνη και Σπάτα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εξαιτίας των ανέμων έσπασαν κολόνες και κόπηκαν ηλεκτροφόρα καλώδια. 

Τα συνεργεία της ΔΕΗ κατέβαλλαν προσπάθειες ώστε να αποκαταστήσουν τις βλάβες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων. 

«Η κατάσταση στον νομό Αττικής είναι φρικτή, υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης και πρόσθεσε πως στο Κρυονέρι, εξαιτίας μεγάλης βλάβης, οι κάτοικοι δεν είχαν ρεύμα για περισσότερες από επτά ώρες.

—-

Κλειστά σχολεία από Εβρο μέχρι… Γαλάτσι

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα 11 σχολεία που στεγάζονται στο συγκρότημα της Γκράβας εξαιτίας τεχνικού προβλήματος που προέκυψε στο σύστημα θέρμανσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αθηναίων, με δεδομένο ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και σήμερα κρίθηκε αναγκαίο να μην ανοίξουν τα σχολεία έως ότου επισκευαστεί η βλάβη, κάτι που αναμένεται εντός της ημέρας. Ειδικότερα, με απόφαση του δήμου δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα εξής σχολεία: 21ο και 40ό ΓΕΛ, 21ο και 40ό Γυμνάσιο, 65ο, 112ο και 132ο Δημοτικό, 4ο Ειδικό Δημοτικό, 38ο, 81ο και 113ο Νηπιαγωγείο. 

Την ίδια ώρα, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών κλειστά θα παραμείνουν και αρκετά σχολεία εκτός Αθηνών, ενώ σε κάποιες περιοχές θα ανοίξουν λίγη ώρα αργότερα. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Χαλκιδικής κλειστά παραμένουν όλα τα σχολεία στα χωριά Αρναία, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι, Στάγειρα, Στρατονίκη, Στανός, Βαρβάρα, Μεγάλη Παναγία. 

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς Παναγή Δρακουλόγκωνα, σήμερα δεν θα λειτουργήσει κανένα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί σε Λήμνο και Σαμοθράκη. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου στη Θεσσαλία όπου λόγω χιονόπτωσης και παγετού δεν θα ανοίξει κανένα σχολείο, ενώ πολλά δεν θα λειτουργήσουν στον δήμο Μετεώρων. Στη Φλώρινα το κουδούνι θα χτυπήσει στις 9 το πρωί, ενώ οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά. Τέλος, στους Δήμους Διδυμοτείχου και Σουφλίου η απόφαση για τη λειτουργία ή μη των σχολείων θα ληφθεί εντός της ημέρας.

—-

Εγκλωβίστηκαν στα χιόνια δύο οικογένειες στην Πάρνηθα

Στη δίνη της Ωκεανίδας βρέθηκε όλη η χώρα, με θυελλώδεις ανέμους, έντονες χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο. Εκατοντάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας σε πολίτες λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. 

Στην Αττική κλειστοί παρέμειναν οι δρόμοι προς Πάρνηθα και η περιφερειακή Πεντέλης – Νέας Μάκρης εξαιτίας της χιονόπτωσης, ενώ τα συνεργεία της Πυροσβεστικής εργάζονταν συνεχώς, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, για την αποκατάσταση εκατοντάδων προβλημάτων, ενώ χρειάστηκε επέμβαση το βράδυ του Σαββάτου στην Πάρνηθα για τον απεγκλωβισμό δύο οικογενειών (συνολικά οκτώ άτομα), των οποίων τα αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν από τον χιονιά σε χωματόδρομο κοντά στο καταφύγιο στη θέση Φλαμπούρι. Τελικά, εκχιονιστικό μηχάνημα άνοιξε δρόμο προκειμένου τα δύο αυτοκίνητα να μπορέσουν να βγουν στην άσφαλτο και με τη συνοδεία των πυροσβεστών, οι δύο οικογένειες έφτασαν σώες στα σπίτια τους. 

Εξαιτίας πτώσης δέντρου από τον αέρα έκλεισε η οδός Ομορφοκκλησιάς στη Νέα Ιωνία, από τη συμβολή με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, ενώ στην οδό Βικέλα στον Αγιο Ελευθέριο έπεσε κολόνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία από την οδό Κουρτίδου προς τη λεωφόρο Κηφισού. 

Στην Εύβοια στήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού από το χωριό Γλυφάδα του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων ενός 75χρονου που τραυματίστηκε στο χέρι και το ισχίο από πτώση. Ερπυστριοφόρο ξεκίνησε από τα Ψαχνά και κατάφερε να παραδώσει τον 75χρονο σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που περίμενε μετά τη Στενή.

Μέχρι και το ενάμισι μέτρο έφτασε το ύψος του χιονιού στον νομό Τρικάλων. Σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο ήταν χθες απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Στο χιόνι «βυθίστηκε» και το Πήλιο, αλλά χωρίς αποκλεισμούς χωριών και οικισμών. 

Στα λευκά ντύθηκε και η βόρεια Ελλάδα. Στη Μακεδονία και τη Θράκη υπήρξε διακοπή κυκλοφορίας σε οδικά δίκτυα, ενώ αλλού ήταν απαραίτητη η χρήση αλυσίδων. Το Σάββατο το πρωί η χαμηλή νέφωση και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν καθυστερήσεις στις αφίξεις πτήσεων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Προβλήματα σε πολλές περιοχές των Χανίων προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση κατά τις απογευματινές ώρες χθες. Η Πυροσβεστική δέχθηκε πολλές κλήσεις από κατοίκους υπογείων στο κέντρο των Χανίων. Ανάλογα προβλήματα αναφέρθηκαν και στην περιοχή της Κισσάμου.

—-

Απαγορευτικό για τα πλοία

Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές της χώρας κράτησαν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, αφού οι ταχύτητες έφταναν τα 9 και στο Αιγαίο τοπικά τα 10 μποφόρ. 

Σε ισχύ ήταν έως χθες το βράδυ το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ δεν εκτελούνταν τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό. Μόνο με φεριμπότ πραγματοποιούνταν τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας. 

Κλειστές, επίσης, ήταν χθες οι γραμμές Ρίο – Αντίρριο, Βόλος – Σποράδες, Κυλλήνη – Ζάκυνθος, Κυλλήνη – Κεφαλλονιά, Πρίνος – Θάσος και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη. Κανονικά εκτελούνταν τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή Καβάλας – Λιμένας Θάσου, όπως επίσης και τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα.

Σήμερα

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό θα ήταν πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους Λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, προκειμένου να ενημερώνονται για αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγων των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

{{-PCOUNT-}}47{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα