Τσίπρας: «Καταλύτης η Ελλάδα στον διάλογο Ευρώπης και αραβικού κόσμου»

Διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην ΑίγυπτοΣτην Αίγυπτο για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Αραβικού Συνδέσμου με θέμα τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός, που συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στη σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας να αποτελεί καταλύτη και γέφυρα του ευρωαραβικού διαλόγου.

Κι αυτό, όπως είπε, καθώς η Ελλάδα είναι «χώρα με ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο, και με μια ιδιαίτερη σχέση με τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία, χώρα που -μαζί με την Κύπρο- βρίσκεται στο τρίγωνο Βόρειας Αφρικής – Ευρώπης – Μέσης Ανατολής και έχει βιώσει τις συνέπειες των κρίσεων στην ασφάλεια και τη μετανάστευση, αλλά έχει διαπιστώσει και τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για τις μεταφορές, την οικονομία, τον τουρισμό και την αλλαγή του ενεργειακού χάρτη της περιοχής».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την κρίσιμη χρονική στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, κατά την οποία πραγματοποιείται αυτή η πρώτη Σύνοδος Ε.Ε. – Αραβικού Συνδέσμου, και σημείωσε: «Θα έπρεπε να μας προβληματίζει το γεγονός ότι μόλις τώρα, το 2019, πραγματοποιείται για πρώτη φορά», δεδομένων ειδικά «των τραγικών εξελίξεων που έχουν επηρεάσει πρώτα από όλους τον αραβικό κόσμο και την Ευρώπη και έχουν επηρεαστεί».

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμπουλ Γέιτ. Αφορμή για τη διοργάνωση της συνόδου ήταν η πρόθεση της αυστριακής προεδρίας για την εξεύρεση λύσεων για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα