Στην κορυφή ο διαγωνισμός κρασιού της Θεσσαλονίκης

Καταξιωμένοι γευσιγνώστες-κριτές από όλο τον κόσμο ήρθαν να εκτιμήσουν ελληνικές -και όχι μόνο- οινοπαραγωγέςΡεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου

Πόντους ποιότητας και διεθνούς κύρους κερδίζει χρόνο με τον χρόνο ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης, που φιλοξενήθηκε στην πόλη από τις 19 έως τις 21 Φεβρουαρίου, υπό την οργανωτική ευθύνη της Ενωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος και τη στήριξη όλων των ελληνικών επαγγελματικών φορέων του κλάδου.

Στον 19ο διαγωνισμό, που είναι ο μόνος στην Ελλάδα, συμμετείχαν πέντε masters of wine, τίτλος που αποτελεί την υψηλότερη διάκριση παγκοσμίως στο κρασί και είναι προνόμιο μόλις 370 ατόμων στον κόσμο, αλλά και ένας master sommelier, επίσης τίτλος υψηλής διάκρισης. Οι τέσσερις masters of wine ήταν προσκεκλημένοι γευσιγνώστες-κριτές του διαγωνισμού από το εξωτερικό και ο πέμπτος, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ήταν ο ένας από τους δύο masters of wine στην Ελλάδα και πρόεδρος της διοργάνωσης.

Συνολικά στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν 25 γευσιγνώστες-κριτές για τον διαγωνισμό, εκ των οποίων οι 10 ήταν από το εξωτερικό (από Βραζιλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο, Σουηδία και Τουρκία). Στο διαγωνιστικό κομμάτι συμμετείχαν συνολικά 866 δείγματα, μέγεθος αυξημένο κατά 16% σε σχέση με πέρυσι. Τα 832 δείγματα αφορούσαν οίνους από Ελλάδα, Κύπρο, Βραζιλία, Γαλλία και Βουλγαρία και τα 34 δείγματα αφορούσαν αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης από Ελλάδα και Κύπρο.

«Η εξέλιξη του διαγωνισμού φαίνεται από τον αυξημένο αριθμό δειγμάτων, την ποιότητα, αλλά και τα διεθνούς κύρους άτομα που έρχονται να δοκιμάσουν τα κρασιά, κάτι που δεν συνέβαινε με ευκολία στο παρελθόν» λέει στη «δημοκρατία» ο κ. Λαζαράκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό κρασί έχει κάνει βήματα, αλλά έχει δρόμο μπροστά του, είναι όμως ενθαρρυντικό πως πλέον μπαίνουν στον κλάδο τα παιδιά των οινοπαραγωγών που έκαναν την επανάσταση στο κρασί τη δεκαετία του ’80 και μάλιστα με καλύτερη εκπαίδευση και καλύτερες παραστάσεις.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο εφαρμόστηκε πρώτη φορά στον διαγωνισμό του 2018 και λειτουργεί βάσει των αυστραλιανών προτύπων, έλαβε πολύ θετικές κριτικές από όλους τους εμπλεκομένους, κριτές και οινοποιούς, καθιστώντας τον διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης έναν από τους πιο σύγχρονους και αξιόπιστους διεθνώς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα