«Μετράει μέρες ο Μαδούρο»

Ευθείες απειλές από Πομπέο! Αυτομολεί σιγά σιγά ο στρατός του καθεστώτοςΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Μαίνεται και η βία και στις δύο πλευρές των συνόρων της Βενεζουέλας, με Βραζιλία και Κολομβία. Η άφιξη του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου Χουάν Γκουαϊδό στην Κουκουτά της Κολομβίας, με στόχο την παραλαβή της ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε σταλεί από τις ΗΠΑ, συνοδεύτηκε από επεισόδια και βίαιες συγκρούσεις, καθώς το καθεστώς Μαδούρο αντιμετωπίζει κάθε προσπάθεια άφιξης ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα ως πρόσχημα για την έναρξη στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ.

Ετσι, στους δύο νεκρούς της Παρασκευής στα σύνορα με τη Βραζιλία προστέθηκαν ακόμη δύο, ανάμεσά τους ένα παιδί 14 ετών, ενώ άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά. Στη Βενεζουέλα κατάφερε να περάσει τελικά μόλις ένα από τα φορτηγά που μετέφεραν περί τους 200 τόνους τρόφιμα και φάρμακα από τη χώρα.

Στα σύνορα με την Κολομβία ο στρατός της Βενεζουέλας χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ για να απωθήσει βουλευτές της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές που περπατούσαν προς τα σύνορα για να παραλάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια από την κολομβιανή πλευρά, ενώ κάποια από τα φορτηγά που μετέφεραν τη βοήθεια πυρπολήθηκαν. Συνολικά, στα σύνορα με την Κολομβία τραυματίστηκαν 285 άνθρωποι.

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών του σχέσεων με την Κολομβία, χαρακτηρίζοντας «φασιστική» την κολομβιανή κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προειδοποίησε πως η Ουάσινγκτον «θα περάσει στις πράξεις για να υποστηρίξει τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα. Χαρακτηρίζοντας τον Μαδούρο «τύραννο», ο Πομπέο τόνισε ότι οι μέρες του Μαδούρο «είναι μετρημένες».

Από την Κουκουτά, όπου βρίσκεται, ο Γκουαϊδό ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει «όλα τα ενδεχόμενα» έναντι του Μαδούρο και ανακοίνωσε ότι σήμερα θα μεταβεί στην Μπογκοτά για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμα.

Στο μεταξύ, ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των στρατιωτικών που αυτομολούν από το στρατόπεδο του Μαδούρο και εγκαταλείπουν τη χώρα! Τέσσερα μέλη της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας αυτομόλησαν στην Κολομβία το Σάββατο, ενώ το παράδειγμά τους ακολούθησαν χθες τουλάχιστον άλλοι 100 στρατιωτικοί και αστυνομικοί!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα