Στον αέρα από Παρασκευή οι «κόκκινοι» δανειολήπτες!

Λήγει ο νόμος Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, συνεχίζεται το παζάρι της κυβέρνησης με τράπεζες – δανειστέςΡεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Κορυφώνεται η αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών, καθώς σε τρεις ημέρες λήγει η ισχύς του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και οι ίδιοι μαζί με τα σπίτια τους θα βρεθούν στον αέρα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα των τραπεζών στις οποίες ουσιαστικά ανατίθεται στο εξής η διαχείριση αυτού του κορυφαίου κοινωνικού και οικονομικού προβλήματος δεν πρόκειται να είναι έτοιμη πριν από τον προσεχή Ιούνιο. Και αυτό που συζητείται είναι μια άτυπη ανακωχή ως τότε εκ μέρους των τραπεζών, προκειμένου να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί.

Στο μεταξύ, μαίνεται παρασκηνιακά το παζάρι της κυβέρνησης με το μέτωπο δανειστών – τραπεζιτών, οι οποίοι πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερες παραχωρήσεις ώστε να περιοριστεί δραστικά το πεδίο εφαρμογής της προστασίας και να χαμηλώσουν περαιτέρω τα όρια. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη πετύχει με την εισαγωγή του «κόφτη» των 130.000 ευρώ για το υπόλοιπο του δανείου, στο οποίο θα περιληφθούν και οι τόκοι εξαμήνου, να περιοριστεί σημαντικά ο τελικός αριθμός των δικαιούχων. Ο ισχυρισμός των τραπεζών ότι θα επωφεληθεί το 80% των δανειοληπτών δεν αντέχει σε καμιά κριτική…

Ο «κόφτης»

Επιπλέον, το κυβερνητικό επιχείρημα ότι διευρύνθηκε στα 250.000 ευρώ το όριο της εμπορικής αξίας των ακινήτων έχει μόνο επικοινωνιακή αξία, υπό το πρίσμα του ανελέητου «κόφτη».

Οι δανειστές επιμένουν να μην περιληφθούν στον νέο νόμο τα ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ αποδέχθηκαν με βαριά καρδιά την ένταξη των 155.000 περιπτώσεων που η υπόθεσή τους εκκρεμεί στα Ειρηνοδικεία. Εντούτοις, οι τραπεζίτες απέκτησαν δικαίωμα πρόσβασης στους εν λόγω φακέλους και στα οικονομικά δεδομένα των δανειοληπτών.

Οι πληροφορίες εμφανίζουν την κυβέρνηση ανέτοιμη να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση, καθώς ουσιώδεις τεχνικές λεπτομέρειες παραμένουν αδιευκρίνιστες. Από όσα έγιναν ως τώρα γνωστά ουδεμία μέριμνα υπάρχει για τους συνεπείς, όπως και για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, αλλά και για οφειλέτες που βρίσκονται ήδη σε αδυναμία μετά τις 31/12/2018 που τίθεται ως όριο για υπαγωγή στον νόμο. Βεβαίως αλγεινή εντύπωση προκαλεί και η στάση του νομικού κόσμου, που παρακολουθεί απαθώς τους τραπεζίτες και τους δανειστές να νομοθετούν στέλνοντας για ακόμα μια φορά στα αζήτητα το Σύνταγμα της χώρας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα