Περηφάνια για τον Λάνθιμο, που άξιζε περισσότερα

Η «Ευνοούμενη», των δέκα υποψηφιοτήτων, κατέκτησε ένα Οσκαρ (Ολίβια Κόλμαν) σε μια βραδιά στην οποία κυριάρχησε η προπαγάνδαΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Μπορεί η Ακαδημία να γύρισε την πλάτη στον Γιώργο Λάνθιμο, αφού από τα εννέα Οσκαρ που διεκδικούσε για την εξαιρετική «Ευνοούμενη», τελικά απέσπασε μόλις το ένα (!), ωστόσο η παρουσία του Ελληνα δημιουργού στη μεγαλύτερη κινηματογραφική φιέστα του πλανήτη επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι ο σκηνοθέτης είναι πλέον μια κραταιά δύναμη στο κινηματογραφικό στερέωμα.

Η ταινία του Λάνθιμου έφυγε από το Dolby Theatre του Λος Αντζελες με το Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, το οποίο κέρδισε με το σπαθί της και την… τιάρα της η ηθοποιός Ολίβια Κόλμαν, η οποία στο φιλμ υποδύεται τη φιλάσθενη βασίλισσα Αννα. Κατά γενική ομολογία, πάντως, η φετινή 91η τελετή απονομής των βραβείων ήταν αδιαφιλονίκητα μια βραδιά προπαγάνδας που ξεπέρασε τα όρια και εξόργισε ακόμη και τους φανατικούς των Οσκαρ, αφού τα αιχμηρά, σχεδόν εμμονικά, πολιτικά σχόλια εναντίον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αλλά και το θέμα των μειονοτήτων κυριάρχησαν στη σκηνή του Dolby Theatre.

Φωτεινή εξαίρεση σε μια σχεδόν αδιάφορη τελετή, από την οποία απουσίαζαν οι πολύ μεγάλοι σταρ του Χολιγουντ, ήταν η εμφάνιση των Queen, οι οποίοι άνοιξαν μουσικά τη βραδιά, η ερμηνεία της Lady Gaga και του συμπρωταγωνιστή της Μπράντλεϊ Κούπερ στο τραγούδι «Shallow», το οποίο απέσπασε και το σχετικό Οσκαρ, αλλά και η οργισμένη αντίδραση του Αφροαμερικανού σκηνοθέτη Σπάικ Λι στο άκουσμα της είδησης ότι το αμφιλεγόμενο φιλμ «Πράσινο βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι απέσπασε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Επικρίσεις

Βέβαια, αυτό δεν ήταν το μοναδικό Οσκαρ που κατέκτησε η ταινία του Φαρέλι, μια και έφυγε από το Λος Αντζελες με ακόμη δύο χρυσά αγαλματίδια, του Πρωτότυπου Σεναρίου (Νικ Βαλελόγκα, Μπράιαν Κάρι και Πίτερ Φαρέλι) και Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Μαχερσάλα Αλι.

Το φιλμ γενικά είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις, καθώς θίγει την πραγματική ιστορία του διάσημου Αφροαμερικανού πιανίστα Ντον Σίρλεϊ και του Ιταλού σοφέρ του, η οποία παρουσιάζεται με έναν γλυκερό τρόπο, αφού προσεγγίζει επιδερμικά το ζήτημα των φυλετικών δικαιωμάτων στην Αμερική.

Μάλιστα, ήταν τέτοια η οργή του Λι που, όταν ανακοινώθηκε το όνομα της ταινίας, πετάχτηκε από τη θέση του δείχνοντας την επιθυμία του να αποχωρήσει από την αίθουσα, τελικά όμως παρέμεινε για να ακούσει τον ευχαριστήριο λόγο του σκηνοθέτη Πίτερ Φαρέλι.
Πάντως, ο Λι μόνο πικραμένος δεν έφυγε από το θέατρο, μια και ο ίδιος κατέκτησε το Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία του «BlacKkKlansman».

Το μεγάλο φαβορί των 91ων Βραβείων Οσκαρ, το φιλμ του Αλφόνσο Κουαρόν «Roma», το οποίο είχε συγκεντρώσει 10 υποψηφιότητες, τελικά κατέκτησε τρία χρυσά αγαλματίδια: Καλύτερης σκηνοθεσίας, Διεύθυνσης Φωτογραφίας και Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ο Αμερικανοαιγύπτιος ηθοποιός Ραμι Μάλεκ, απέσπασε το Οσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Φρέντι Μέρκιουρι στην ταινία «Bohemian Rhapsody» σε μια δίκαιη κατά πολλούς νίκη.

Με το Οσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου τιμήθηκε ο ηθοποιός Μαχερσάλα Αλι («Πράσινο βιβλίο»), ενώ το αντίστοιχο βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου πήγε στη Ρετζίνα Κινγκ για την ερμηνεία της στην ταινία «Εάν η Οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει» του Μπάρι Τζένκινς. Αναμφίβολα μία από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς ήταν η κοινή εμφάνιση της Lady Gaga και του Μπράντλεϊ Κούπερ, οι οποίοι ερμήνευσαν ζωντανά το τραγούδι «Shallow» από την ταινία «Ενα αστέρι γεννιέται», κομμάτι που απέσπασε και το Οσκαρ Τραγουδιού. Οι δυο τους, καθισμένοι στο πιάνο, έπαιξαν τη σύνθεση, κάνοντας τους παρευρισκομένους να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα μόλις ολοκλήρωσαν την ερμηνεία τους.

Τα δάκρυα του Ελληνα σκηνοθέτη

«Είναι πραγματικά τόσο αγχωτικό αλλά και ξεκαρδιστικό. Εχω Οσκαρ» αναφώνησε κλαίγοντας η Βρετανίδα πρωταγωνίστρια της ταινίας του Λάνθιμου Ολίβια Κόλμαν, παραλαμβάνοντας το Οσκαρ της. «Γιώργο, είσαι ο καλύτερος σκηνοθέτης στην καλύτερη ταινία» συνέχισε, κάνοντας τον Ελληνα δημιουργό να δακρύσει με την αναφορά στο όνομά του.
«Εμα (Στόουν) και Ρέιτσελ (Βάις), με κάνατε ευτυχισμένη κάθε μέρα. Το να είμαι συνυποψήφια μαζί με αυτές τις σπουδαίες γυναίκες είναι καταπληκτικό. Γκλεν, ήσουν το είδωλό μου για τόσο καιρό και δεν περίμενα να γίνουν έτσι τα πράγματα» είπε, μεταξύ άλλων, η Ολίβια Κόλμαν ευχαριστώντας στη συνέχεια την οικογένειά της και φυσικά τα παιδιά της, λέγοντας ότι δεν πείραζε αν έμειναν ξύπνια μέχρι τόσο αργά, γιατί το να πάρει Οσκαρ «δεν πρόκειται να συμβεί ξανά»!
Μάλιστα, δείχνοντας ότι πραγματικά τα έχει χαμένα, η ηθοποιός διάνθισε την ομιλία της με γκριμάτσες, επιφωνήματα και φυσικά άφθονα δάκρυα. Οταν κατέβηκε δε από τη σκηνή, τόσο ο Γιώργος Λάνθιμος όσο και η συμπρωταγωνίστριά της Εμα Στόουν έπεσαν στην αγκαλιά της, συγχαίροντάς της για τη μεγάλη διάκριση.

 

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα