Brexit: Καραμπόλα παράτασης

Ο Τουσκ, βλέποντας να έρχεται άτακτο διαζύγιο, θέλει να δώσει το φιλί της ζωής σε Μέι – ΒρετανίαΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Προς… παράταση βαίνει το «σίριαλ» του Brexit, αφού απέναντι στην προοπτική του αδιεξόδου και του άτακτου διαζυγίου χωρίς συμφωνία ακόμη και η αμετακίνητη Ευρώπη δείχνει πια πρόθυμη να ρίξει νερό στο κρασί της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας παράτασης στην προθεσμία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., χαρακτηρίζοντάς τη «λογική».

«Οσο λιγότερος χρόνος απομένει έως την 29η Μαρτίου τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μιας παράτασης. Και αυτό είναι ένα αντικειμενικό γεγονός, όχι το σχέδιό μας ή ο σκοπός μας, αλλά ένα αντικειμενικό γεγονός» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναβολή διαζυγίου

Οσο για τον χρόνο της παράτασης, αυτός μπορεί να κυμαίνεται από δύο μήνες μέχρι και δύο… χρόνια! Σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδα «Telegraph», η Τερέζα Μέι σκοπεύει να ζητήσει από την Ε.Ε. αναβολή του διαζυγίου για δύο μήνες, ενώ ο «Guardian» αναφέρει ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Ε.Ε. εξετάζουν πλέον την καθυστέρησή του έως το 2021, ώστε να μεσολαβήσει παρατεταμένη περίοδος διαπραγματεύσεων.

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου, όπως είχε προγραμματιστεί, το γεγονός ότι το Brexit συζητήθηκε έντονα και στο περιθώριο της πρώτης συνόδου Ε.Ε. – Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ-ελ-Σέιχ φέρνει την Ευρώπη πιο κοντά στο να συναινέσει στην παράταση του άρθρου 50. Και η Μέι από το αιγυπτιακό θέρετρο τόνισε ότι υπάρχει «πραγματική αποφασιστικότητα να εξευρεθεί μια διέξοδος, που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει από την Ε.Ε. με έναν ομαλό και εύτακτο τρόπο, με μια συμφωνία», αν και διευκρίνισε ότι η καθυστέρηση δεν σημαίνει και άρση του αδιεξόδου. Εκτός από τη θετική διάθεση των εταίρων της για μια παράταση, που φάνηκε και κατά τη συνάντησή της με την καγκελάριο Μέρκελ στη διάρκεια της Ευρωαραβικής Συνόδου, η Μέι έμαθε και… μπιλιάρδο, με «δάσκαλο» τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Η άτακτη έξοδος από την Ε.Ε. είναι κάτι που «τρέμουν» όλοι, μα πιο πολύ οι αγορές. Οπως δήλωνε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, «ένα Brexit άνευ συμφωνίας είναι αυτό που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα