«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», περιμένοντας τις 120 δόσεις

Οι ανακοινώσεις μετά το Eurogroup«Κατεβάζουν» ταχύτητα οι φορολογούμενοι ως προς τις πληρωμές των οφειλών προ το Δημόσιο εν όψει της αναμενόμενης νέας ρύθμισης με 120 δόσεις. Οπως όμως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, πρώτα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη δόση των 750.000.000 ευρώ και μετά θα προχωρήσουν οι εν λόγω ρυθμίσεις (μια για τα ασφαλιστικά ταμεία και μια για την Εφορία).

Οι διαδικασίες -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα προχωρήσουν μετά το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, όπου θα κριθεί εάν η Ελλάδα μπορεί να πάρει τώρα την πρώτη μεταμνημονιακή δόση από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το πρόβλημα είναι ότι οι σχετικές εξαγγελίες από τον περασμένο Οκτώβριο δημιούργησαν τέτοιες προσδοκίες, που πολλοί σταμάτησαν να πληρώνουν τρέχουσες και παλαιότερες υποχρεώσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Οκτώβριο το συνολικό χρέος των πολιτών προς την Εφορία αυξήθηκε κατά 275.960.0000 ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επιβάρυνση πολλών φορολογουμένων με την πρώτη δόση του ΦΠΑ των περιοδικών δηλώσεων του τρίτου τριμήνου και τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2018.

Νέα αύξηση

Η αύξηση του υπολοίπου των ληξιπρόθεσμων οφειλών συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο (στοιχεία κατά τη 1/12/2018) και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό (715.310.000 ευρώ), καθώς συσσωρεύτηκαν ταυτόχρονα επιβαρύνσεις προερχόμενες από τις λήξεις της δεύτερης δόσης του ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου, της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2018 και της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Τον Δεκέμβριο παρατηρήθηκε νέα αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 281.910.000 ευρώ λόγω και της λήξης της προτελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα