«Παγώνουν» οι οικοδομικές άδειες στην Ακρόπολη!

Η ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος ανέκρουσε πρύμναν για τον αρχαιολογικό χώρο των ΑθηνώνΜετά τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και αφού έχουν δοθεί οι σχετικές άδειες, τουλάχιστον στο ένα από τα δύο πολυώροφα ξενοδοχεία που κατασκευάζονται στο Κουκάκι, στις παρυφές της Ακρόπολης, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ανακοίνωσε πως προτίθεται «να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών που δεν περιλαμβάνεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, νοτίως της Ακρόπολης».

Ο κ. Σταθάκης ζήτησε, επίσης, από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στον άμεσο έλεγχο νομιμότητας της οικοδομικής άδειας του κτιρίου που έχει κτιστεί επί της οδού Φαλήρου 5. Πρόκειται για ξενοδοχείο 10 ορόφων, που προωθεί η επενδυτική εταιρία ακινήτων Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Ευμορφίδη. 

Οι τελευταίοι ήταν ιδρυτές της Cocomat, σημαντικό ποσοστό της οποίας ανήκει πλέον στον όμιλο Libra. Στο ΥΠΕΝ υποστηρίζουν πως μετά τον έλεγχο νομιμότητας «θα διενεργηθεί αυτοψία από τους επιθεωρητές δόμησης, προκειμένου να ελεγχθεί η ορθή εφαρμογή της οικοδομικής άδειας».

Το δεύτερο ξενοδοχείο σχεδιάζεται επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, που βρίσκονται, επίσης, εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου των Αθηνών. Οπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, η αρμόδια υπηρεσία χορήγησε προέγκριση οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του.

Η εταιρία

Η προσωρινή άδεια δόθηκε στην ιδιοκτήτρια εταιρία Vasasco Ανώνυμος Εταιρία Κατασκευών και Εκμετάλλευσης, η οποία ιδρύθηκε το 2017 με μοναδική μέτοχο την εταιρία Poltex Enterprises LI, η οποία εδρεύει στη Λευκωσία. Η εταιρία δεν έχει καταθέσει ακόμα αίτημα στις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με την ηγεσία του τελευταίου.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν πως ήδη η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας (της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και υπουργεία, έχει συστήσει ομάδα εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη. 

Στη βάση αυτή θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τις μεταβολές του 2012.

Η όψιμη ανησυχία για τη θέα προς την Ακρόπολη προέκυψε έπειτα από κινητοποιήσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι αντιδρούν στην κατασκευή πολύ ψηλών κτιρίων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα