Σοκ για ιδιοκτήτες Airbnb! Μπαίνουν σοβαροί περιορισμοί

Θα επιτρέπεται να διαθέτουν τα σπίτια τους για συγκεκριμένες ημέρες τον χρόνο και υπό όρουςΡεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Περιοριστικά όρια στις μισθώσεις ακινήτων μέσω της πλατφόρμας του Airbnb, του Booking.com και άλλων μοντέλων βραχυχρόνιας μίσθωσης σκέφτεται να βάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Οι σκέψεις αυτές καλλιεργούνται λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των συγκεκριμένων μισθώσεων εις βάρος του ευρύτερου τουριστικού τομέα, αλλά και λόγω της συρρίκνωσης των διαθέσιμων ακινήτων για μακροχρόνιες μισθώσεις (με ό,τι συνεπάγεται για τα φορολογικά έσοδα). 

Επί της ουσίας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει μια δικλίδα που συμπεριέλαβε στο άρθρο 111 του Ν. 4446/2016. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού, μπορεί να ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:

Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.

Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και

για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων, τις 60 αντίστοιχα ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.

Εφόσον ενεργοποιηθούν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να κινούνται εντός των συγκεκριμένων ορίων, αλλιώς το εισόδημά τους θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ας δούμε τις διαφορές:

Οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (π.χ. Airbnb) καταβάλλουν φόρο με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φτάνουν έως και 45%. Συγκεκριμένα:

Για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%. 

Το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 35%.

Στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 45%. 

Σε περίπτωση που το εισόδημα λογίζεται ότι προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα, φορολογείται με:

22% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ,

29% στο τμήμα από 20.001 έως 30.000 ευρώ,

37% στο τμήμα από 30.001 έως 40.000 ευρώ και

45% στο τμήμα πάνω από 40.000 ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών θα συγκροτηθεί κοινή υπουργική επιτροπή, με τη συμμετοχή των υπ. Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού, ώστε να καθοριστεί και το περιεχόμενο της σχετικής υπουργικής απόφασης. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι περιορισμοί που ενδεχομένως επιβληθούν να αφορούν όχι μόνο τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και τους επαγγελματίες – εταιρίες διαχείρισης που έχουν συσταθεί και εκμεταλλεύονται δεκάδες ακίνητα. Το ερώτημα είναι αν μια τέτοια κίνηση αντέξει σε ενδεχόμενες προσφυγές στη Δικαιοσύνη!

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στη Βαρκελόνη, για να μισθωθεί ένα ακίνητο μέσω κάποιας πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων, θα πρέπει να λάβει ειδική άδεια. Αντίστοιχα, στο Βερολίνο προβλέπεται ειδική διαδικασία αδειοδότησης καταλυμάτων, ανάλογα με τη μορφή τους.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα