«Οι κληρικοί δεν εκβιάζουν ποτέ κανένα»

«Δεν συνάδει με την ιδιότητα και την αποστολή μας» απαντά ο ΙΣΚΕ στον Γαβρόγλου για τις άθλιες κατηγορίες τουΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Ενόχληση στους κληρικούς προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, κυρίως η ευθεία αναφορά που έκανε περί προσπάθειας του οργάνου των κληρικών, του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), να εκβιάσει προκειμένου να μην υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο μισθοδοσίας. «Οι κληρικοί δεν εκβιάζουν κανένα και ποτέ, δεν συνάδει με την ιδιότητά τους και την αποστολή τους» απάντησε χθες ο ΙΣΚΕ εγκαλώντας τον υπουργό Παιδείας ότι λανθασμένα κατηγορεί τους ιερείς ότι δεν κατέθεσαν προτάσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, ο Ιερός Σύνδεσμος κατέθεσε γραπτά υπομνήματα με τις θέσεις και τις απόψεις του, σημειώνοντας ότι αν έχουν λησμονηθεί ή χαθεί εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας δεν φέρει ευθύνη ο ΙΣΚΕ.

Παράλληλα αντικρούουν και τη νομική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι οι κληρικοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. «Ο κ. υπουργός επικαλείται τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ για την ιδιότητά μας κατά το ήμισυ, διατί τάχα; Είμαστε θρησκευτικοί λειτουργοί, εξομοιωμένοι (πλάσματι δικαίου) με τους δημοσίους υπαλλήλους. Γιατί αυτήν τη λεπτομέρεια την αποφεύγει ο κ. υπουργός;» διερωτώνται στον ΙΣΚΕ.

Στην Ιεραρχία

Στο μεταξύ ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος συντάσσει το πόρισμα που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία με τη σειρά της θα παραπέμψει, ως αναρμόδια, το θέμα στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας. Τα αποτελέσματα των συνομιλιών της επιτροπής της Ιεράς Συνόδου με την κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατίας», δεν ικανοποιούν καθόλου την πλευρά της Εκκλησίας.

• Πρώτον, η επιτροπή δεν έλαβε το νομοσχέδιο, επομένως δεν μπορεί να εκφέρει άποψη.
• Δεύτερον, το γενικόλογο «φιλολογικό» κείμενο που βρίθει λανθασμένων διατυπώσεων και νομικά και εκφραστικά δεν απαντά σε κανένα από τα κρίσιμα ερωτήματα της Εκκλησίας.
• Τρίτον και κρισιμότερον, η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν δείχνει ουσιαστική διάθεση να υποχωρήσει από την απαίτησή της να αλλάξει το μισθολογικό καθεστώς του κλήρου, θέση που ήδη έχει απορρίψει η Εκκλησία.

Με αυτά τα δεδομένα και αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης η Ιεραρχία μάλλον θα απορρίψει την πρόταση της κυβέρνησης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα