Δεν απαιτείται αίτηση για τα (νέα) λάθη στις συντάξεις

Τ. Πετρόπουλος: Δεν παραγράφεται το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών από τις αστοχίες στον επανυπολογισμόΔεν απαιτούνται αιτήσεις για τυχόν διεκδικήσεις από ενδεχόμενα λάθη κατά τον, έτσι και αλλιώς, «κουτσό» επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων, αφού δεν υπάρχουν χρονικές προθεσμίες και το συγκεκριμένο δικαίωμα για τον κάθε συνταξιούχο είναι απαράγραπτο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Υπαρκτός, όμως, είναι την ίδια ώρα ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς ασφάλιση υγείας από αύριο, 1η Μαρτίου, χιλιάδες μισθωτοί και άνεργοι που δεν κατάφεραν το 2018 να βρουν δουλειά για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του με αφορμή χθεσινά δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι λήγουν προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων σε σχέση με τη διεκδίκηση αναδρομικών από ενδεχόμενα λάθη κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων (μια διάτρητη διαδικασία, δεδομένων των δηλώσεων του πρώην γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Ρωμανιά, ο οποίος μέσω της «δημοκρατίας» έχει υποστηρίξει -χωρίς να διαψευστεί- ότι δεν επανυπολογίστηκαν περισσότερες από 400.000 συντάξεις) ανέφερε: «Δεν υπάρχουν τέτοιες προθεσμίες. Αυτά είναι σενάρια ευφάνταστα.

Το δικαίωμα του καθενός να αξιώνει αυτό που δικαιούται είναι απαράγραπτο. Παρά τα όσα ίσχυαν κατά το παρελθόν, περάσαμε και διάταξη με την οποία καθιερώθηκε το απαράγραπτο των αξιώσεων από συντάξεις. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα κι όλα αυτά είναι για να πανικοβάλλονται οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είδαν στο μεταξύ καμιά μείωση στις συντάξεις τους».

Με τη θέση του κ. Πετρόπουλου συντάσσονται εν μέρει έγκυροι νομικοί, οι οποίοι υποστήριξαν στη «δημοκρατία» ότι τυχόν διεκδικήσεις από λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων θα έχουν βάση μέσω προσφυγών -και όχι αιτήσεων- όταν δοθούν τα εκκαθαριστικά για τους μήνες του 2019 στους δικαιούχους (ως χθες η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ παρέμενε «κλειστή»).

Δεν έχει τύχη

Ακόμη και αν το Δημόσιο, όπως ανέφεραν, σε τυχόν μελλοντικές δικαστικές διεκδικήσεις υποστηρίξει ότι οι συνταξιούχοι αποδέχθηκαν σιωπηρά το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού, το επιχείρημα αυτό δεν έχει τύχη. Αυτός, πρόσθεσαν, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ως σήμερα τα εκκαθαριστικά (μαζί με τις νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, που κανονικά πρέπει να εκδοθούν λόγω του επανυπολογισμού) δεν έχουν δοθεί στους δικαιούχους και ίσως στα χέρια τους να φτάσουν μετά τις εθνικές εκλογές.

Στο μεταξύ χθες η ΕΝΥΠΕΚΚ, της οποίας επικεφαλής είναι ο καθηγητής Αλέκος Μητρόπουλος, επεσήμανε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για χιλιάδες μισθωτούς και ανέργους, οι οποίοι είχαν την ατυχία να μη βρουν εργασία για τουλάχιστον τρεις μήνες το 2018 και έτσι να βρεθούν χωρίς νοσοκομειακή και φαρμακευτική κάλυψη από την 1η Μαρτίου. Ο λόγος είναι ότι δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα και παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, αν δεν έχουν εργαστεί τουλάχιστον 75 ημέρες το 2018 (αντί 50 ημερών, που προβλεπόταν ως σήμερα).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα