Deal με τους τραπεζίτες για την πρώτη κατοικία

Θα διαρκέσει για έναν χρόνοΠροστασία από πλειστηριασμούς για έναν χρόνο στην πρώτη κατοικία προβλέπει το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, με το χρονικό αυτό διάστημα να φτάνει στα πέντε χρόνια για ανέργους και αναπήρους.

Σε αυτό συμφώνησαν κυβέρνηση και τραπεζίτες προκειμένου να οριστικοποιηθεί το νέο μοντέλο προστασίας που θα ισχύει από την 1/3/2019 για τους «κόκκινους» δανειολήπτες.

Κριτήριο για την ένταξη στη ρύθμιση θα είναι το υπόλοιπο δανείου να μην ξεπερνά τα 130.000 ευρώ και η πρώτη κατοικία να είναι αντικειμενικής αξίας ως 250.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το εισόδημα αυτό ορίζεται ως 12.500 ευρώ για αγάμους και ως 21.000 ευρώ για εγγάμους προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί με πλαφόν τα 36.000 ευρώ.
Οσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για υπαγωγή στον νέο νόμο με διάταξη που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο δεν θα κινδυνεύουν με πλειστηριασμό ώσπου να λειτουργήσει η πλατφόρμα.

Πάντως στη χθεσινή της έκθεση για τη μεταμνημονιακή εποπτεία η Κομισιόν επεσήμανε εννέα σημεία που χρήζουν προσοχής σχετικά με τον νέο νόμο Κατσέλη. Οι δανειστές θεωρούν ότι ανοίγει σημαντικά η «περίμετρος» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς η πρόταση περιλαμβάνει και τα επιχειρηματικά.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι εισοδηματικά κριτήρια δεν απευθύνονται μόνο στους πλέον οικονομικά ευάλωτους. Στην έκθεση τονίζεται και ότι «η επιδότηση της δόσης από το κράτος θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα