Παγκόσμιος τρόμος από τον «πόλεμο» Ινδίας – Πακιστάν

Με καταρρίψεις μαχητικών, διεκδικούν και οι δύο το ΚασμίρΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η διεθνής κοινότητα την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν, με φόντο -παραδοσιακά- τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ!

Με τα δύο κράτη να μοιάζουν ότι απέχουν ελάχιστα πια από μια ανοιχτή, ευρείας κλίμακας, σύγκρουση, όλοι εύχονται η κρίση να τερματιστεί, καθώς τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους είναι ικανά να προκαλέσουν παγκόσμιο εφιάλτη.

Οι απώλειες που μετρούν προσώρας τουλάχιστον οι δύο πλευρές περιορίζονται στις εκατέρωθεν καταρρίψεις πολεμικών αεροσκαφών (τρία ινδικά μαχητικά και ένα πακιστανικό), με τους πιλότους των πρώτων να έχουν συλληφθεί από τις πακιστανικές Αρχές, ενώ ένας συνάδελφός τους νοσηλεύεται.

Το Πακιστάν «δεν θέλει να πάει σε πόλεμο» με την Ινδία, διαβεβαίωνε χθες ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, στρατηγός Ασίφ Γκάφουρ, ενώ και η Ινδία, διά στόματος της υπουργού Εξωτερικών της Σούσμα Σουάραζ, διεμήνυε ότι η χώρα «δεν επιθυμεί την κλιμάκωση» της έντασης.

Επικυριαρχία

Βέβαια, τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης είναι ξεκάθαρα και έχουν να κάνουν με την επικυριαρχία κάθε πλευράς στη διαμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, η οποία αποτελεί το μήλον της Εριδος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν από το 1947. Κι αυτό, άλλωστε, αποκαλύπτεται από τις «επί της ουσίας» δηλώσεις αξιωματούχων των δύο χωρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ξημερώματα της Τετάρτης το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι «προχώρησε σε πλήγματα στη Γραμμή Ελέγχου», στα de facto, δηλαδή, σύνορα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, «από τον πακιστανικό εναέριο χώρο», υπογραμμίζοντας με νόημα ότι στόχος τους ήταν «μη στρατιωτικοί στόχοι»!

Η κατάσταση έχει αρχίσει να κλιμακώνεται από την Τρίτη, όταν η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της χώρας βομβάρδισαν στρατόπεδο εκπαίδευσης εξτρεμιστών, επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε μερικές ημέρες έπειτα από μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Κασμίρ, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 40 στελέχη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Χαν κάλεσε την Ινδία σε διάλογο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει «η λογική», προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Εκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθηναν χθες τόσο οι ΗΠΑ, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όσο και η Βρετανία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα