Τρεις μήνες σε απεργία πείνας ο «Mr Bitcoin», που κρατείται πέραν του προβλεπόμενου 18μήνου

Σοβαρά ερωτήματα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση του 39χρονου Ρώσου υπηκόου Αλεξάντερ Βίννικ, γνωστού και ως «Mr Bitcoin»……εγείρει η συνεχιζόμενη κράτησή του για 19 ολόκληρους μήνες στις ελληνικές φυλακές, καθ’ υπέρβαση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης 18 μηνών που προβλέπει το Σύνταγμα.

Ο 39χρονος, ο οποίος συνελήφθη στη Χαλκιδική, ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του, στις 25 Ιουλίου 2017, κρατείται χωρίς να του αποδίδεται κατηγορία από τις ελληνικές Αρχές, χωρίς να έχει παραπεμφθεί σε δίκη και χωρίς να του έχει επιβληθεί ποινή. Μοναδικός λόγος κράτησής του είναι τα αιτήματα έκδοσης που έχουν υποβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Γαλλία εξαιτίας της ενασχόλησής του ως τεχνικού σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Bitcoin.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης που θα αποφασίσει σε ποια από αυτές τις χώρες τελικά θα παραδοθεί (ο ίδιος έχει συναινέσει στην έκδοσή του στη Ρωσία, από όπου κατάγεται) όχι μόνο δεν έχει αποφασίσει εδώ και περίπου δύο μήνες που βγήκε η τελευταία δικαστική απόφαση, αλλά σιωπά προκλητικά και στα επανειλημμένα αιτήματα του 39χρονου για ακρόαση.

Οπως ανέφερε ο δικηγόρος του Βίννικ, Τιμοφέυ Μουσάτωφ, κατά τη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η ελληνική κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο θανάτου του Αλεξάντερ Βίννικ;», η ζωή του εντολέα του είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση εξαιτίας της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί από τις 26 Νοεμβρίου 2018.

«Εχει φτάσει τα 57 κιλά και, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις των γιατρών για μεταφορά του σε άλλο νοσοκομείο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις, η Διεύθυνση Μεταγωγών αρνείται να τον μεταφέρει».

Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία από κοινού έχει αναλάβει την υπεράσπισή του, κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για αναλγησία, κυνισμό και απανθρωπιά. «Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να πεθάνει ο Αλεξάντερ Βίννικ από το να δυσαρεστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Aπό τον Ιούλιο του 2017 που συνελήφθη δεν έχει δει τα παιδιά του και δεν ξέρει ποια θα είναι η τύχη του. Διατηρείται σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας και βασανιστικής αναμονής που προσιδιάζει σε αναμονή μελλοθανάτων στις ΗΠΑ».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα