Ενας «θησαυρός» στη Μεγαλόνησο

Εντοπίστηκε από την ExxonMobil μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου!Ενθουσιασμό και χαμόγελα αισιοδοξίας έφερε η ανακάλυψη κοιτάσματος-μαμούθ στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, που σηματοδοτεί τη σημαντικότερη ανακάλυψη στον στόχο «Γλαύκος», αλλά και μία εκ των μεγαλύτερων ανακαλύψεων φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία τρία χρόνια.

Oπως ανακοίνωσαν επίσημα η κυπριακή κυβέρνηση και η εταιρία ExxonMobil, η ερευνητική γεώτρηση εντόπισε ποσότητα φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ή αλλιώς 142 έως 227 δισ. κυβικά μέτρα.

Η κυπριακή κυβέρνηση, διά στόματος του εκπροσώπου της Προδρόμου Προδρόμου, χαρακτήρισε «καταλυτικά» τα αποτελέσματα για τη θέση της Μεγαλονήσου στον ενεργειακό χάρτη. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως εάν η Τουρκία ξεκινήσει γεώτρηση, όπως απειλούσε, εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, αυτό συνιστά «εισβολή».
«Δεν υπάρχει τίποτα διεκδικήσιμο», τόνισε ο κ. Προδρόμου, δηλώνοντας πως η Κύπρος είναι σε εγρήγορση, καθώς υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο και, εν προκειμένω, «μιλάμε για τη μειοψηφία του ενός».

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τρίσταν Ασπρεϊ εξέφρασε ενθουσιασμό για τα κοιτάσματα στον «Γλαύκο», δηλώνοντας ότι η αμερικανική εταιρία θα συνεχίσει την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Το καλό νέο γεννά προσδοκίες και για τη χώρα μας, ωστόσο οι ειδικοί στην πλειονότητά τους αποφεύγουν τις ακριβείς εκτιμήσεις αναφορικά με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές ελληνικού ενδιαφέροντος.

Και αλλού

Μιλώντας στη «δημοκρατία», ο βαλκανιολόγος – διεθνολόγος Νικόλαος Παούνης χαρακτήρισε τα ευρήματα «ελπιδοφόρο νέο, καίτοι η εκμετάλλευση του αποθέματος θα ξεκινήσει σε βάθος πενταετίας», όπως τόνισε. «Eνα ακόμη κοίτασμα από το οποίο αναμένουμε θετικά αποτελέσματα είναι το “Καλυψώ” στο θαλάσσιο βυθοτεμάχιο 6», σημειώνει, προσθέτοντας πως «στην Τουρκία εκτιμούν ότι το απόθεμα του “Γλαύκου” θα επαρκούσε για πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών για τρία έτη».

Παρότι η Τουρκία δεν έχει εκδώσει ακόμη κάποια ανακοίνωση, ο κ. Παούνης εκτίμησε πως θα αντιδράσει «σε επίπεδο φρασεολογίας, ενώ ήδη αναμένονται οι πρώτες δοκιμαστικές εξορύξεις από το Rowan Norway. Η Κύπρος θα πρέπει να εστιάσει στα μη αδειοδοτημένα οικόπεδα 1, 4, 5 και 7, για τα οποία η Τουρκία εκφράζει αμφισβητήσεις. Οι επόμενοι μήνες επιβάλλουν να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι και να υπάρχει εγρήγορση».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα