Νέα κίνηση ματ από την Πανγαία!

Σαρώνει τα ακίνητα αξίας στο νησί της Αφροδίτης η μεγαλύτερη εισηγμένη ελληνική ΑΕΕΑΠ. Μετά το «Ηoliday Inn» και τα 21 κτίρια της Τράπεζας Κύπρου αποκτά και το εμβληματικό «Hilton» ΛευκωσίαςΣε πρωταγωνιστή (και) της κυπριακής αγοράς ακινήτων εξελίσσεται πλέον η Πανγαία, έχοντας ως κινητήρια δύναμη το επενδυτικό σχήμα της Invel που κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό 66% στη μεγαλύτερη εισηγμένη ελληνική ΑΕΕΑΠ. Μετά την εξαγορά του «Holiday Inn» και του πακέτου 21 σημαντικών ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου, η Πανγαία και η Invel Real Estate επιβεβαίωσαν τη φημολογία των ημερών, ανακοινώνοντας από κοινού ότι προχώρησαν σε συμφωνία για την απόκτηση του «Hilton Cyprus» αντί συνολικού τιμήματος 54.900.000 ευρώ. 

Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία θεωρείται από παράγοντες της κυπριακής αγοράς «κίνηση ματ» στον τομέα της ξενοδοχειακής φιλοξενίας, καθώς το «Ηilton Cyprus» είναι σήμερα το μοναδικό ξενοδοχείο πέντε αστέρων στη Λευκωσία. Η εξαγορά του από έναν επενδυτικό φορέα με το κύρος και το μέγεθος της Πανγαία κλείνει και τον κύκλο των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα της συγκεκριμένης μονάδας, λόγω της οικονομικά δυσχερούς θέσης στην οποία είχε περιέλθει η ιδιοκτήτρια MIG που κατείχε το 75,1% των μετοχών, με το ποσοστό της μειοψηφίας να ανήκει στην εταιρία Louis PLC.

Η απόκτηση του 96,82% των μετοχών της κοινοπραξίας που κατείχε το «Hilton» λύνει τα χέρια της Πανγαία, που είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης, ανακαίνισης ή και επέκτασης της εμβληματικής ξενοδοχειακής μονάδας. Ηδη εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, αλλά οι διάφορες εναλλακτικές προοπτικές θα μελετηθούν εσωτερικά και με την υφιστάμενη ομάδα management του ξενοδοχείου, προτού η Πανγαία καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση στόχος της νέας ιδιοκτησίας είναι να καταστεί το ξενοδοχείο κορυφαία επιλογή τόσο για διαμονή και φιλοξενία υψηλών απαιτήσεων όσο και για τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και εκδηλώσεων.

To πεντάστερο «Ηilton Cyprus» είναι προνομιακά τοποθετημένο στο κέντρο της Λευκωσίας, σε μικρή απόσταση από το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο και την Κεντρική Τράπεζα, αποτελώντας ουσιαστικά τη μοναδική διεθνούς επιπέδου υποδομή φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών σε μια περίοδο που οι αφίξεις επισκεπτών ανώτερης εισοδηματικής κλίμακας (επιχειρηματίες, τουρίστες κ.λπ.) πολλαπλασιάζονται στο νησί. Ως αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα, άλλωστε, το «Hilton» ήταν κερδοφόρο, γι’ αυτό αποτέλεσε το μήλον της Εριδος μεταξύ ενδιαφερόμενων επενδυτών προτού καταλήξει στην Πανγαία. Διαθέτει 294 δωμάτια, εκ των οποίων τα 24 σουίτες και τα 76 executive, καθώς και αίθουσες για συνέδρια και εκδηλώσεις, εστιατόρια κ.λπ. Περιλαμβάνει επίσης όμορη έκταση οικοδομήσιμης γης (πάνω από 6000 τ.μ., από τις ελάχιστες διαθέσιμες στο κέντρο της Λευκωσίας), που θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον 20.000-25.000 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων για δυνητική χρήση γραφείων και κατοικιών, εμπορικού κέντρου, συναυλιακών χώρων κ.λπ.

Η δυναμική είσοδος της Πανγαία στην Κύπρο, μαζί με μία άλλη σειρά στρατηγικών επενδυτικών πρωτοβουλιών στη ΝΑ Ευρώπη, αποδίδεται στον κυπριακής καταγωγής τεχνοκράτη, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) της Invel Real Estate που ελέγχει μετοχικά την Πανγαία Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου.
Στην Invel, άλλωστε, ανήκει από το 2015 το υπερπολυτελές ξενοδοχειακό θέρετρο «Aphrodite Hills» στην Πάφο, που θεωρείται μία από τις πλέον ανταγωνιστικές και αναπτυσσόμενες μονάδες τουριστικής φιλοξενίας στο νησί.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι το 2013 η Πανγαία διαχειριζόταν σχεδόν αποκλειστικά τα ακίνητα της Εθνικής ως θυγατρική της, αλλά με την είσοδο της Invel ως πλειοψηφικού μετόχου άλλαξε στρατηγική και προσανατολισμό. Η επέκταση έξω από τα σύνορα της Ελλάδας ήταν προσωπική επιλογή του κ. Παπαχριστοφόρου, πρώην κορυφαίου στελέχους της Deutsche Bank στον τομέα εκμετάλλευσης ακινήτων, δημιουργώντας σε μία περίοδο σταδιακής απόσυρσης της ελληνικής παρουσίας στα Βαλκάνια προϋποθέσεις εξωστρέφειας και δυναμικής ανάπτυξης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα