«Δάκρυα» από Στουρνάρα για τις τράπεζες!

Τις χαρακτήρισε «θύματα της κρίσης» ξεχνώντας τις θυσίες των πολιτών αλλά και τις δικές του (προσωπικές) ευθύνεςAμετανόητα μνημονιακός παραμένει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Για ακόμη μια φορά η ευαισθησία του περιορίστηκε στις τράπεζες (στα «θύματα της κρίσης», όπως τις χαρακτήρισε!), χωρίς να αναφέρει ούτε μια λέξη για τις δικές του ευθύνες και φυσικά για τους πολίτες οι οποίοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους, υπέστησαν από το 2010 και μετά πρωτοφανή -για χώρα που βρίσκεται σε καιρό ειρήνης- «κουρέματα» στα εισοδήματα και στο επίπεδο διαβίωσης.

Ο κ. Στουρνάρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων με βάση τις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις (περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών, ενίσχυση αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων). Αγνοώντας προκλητικά τις προσπάθειες της κοινωνίας, ανέφερε ότι «χάρη σε πολλές κυβερνήσεις από το 2010 καταφέραμε να γυρίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

Επίσης, χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής για τα πεπραγμένα του ως υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2012-2014 και ως διοικητής της ΤτΕ από τον Ιούνιο του ’14 μέχρι σήμερα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «αυτές τις ημέρες είναι δύσκολο να είσαι κεντρικός τραπεζίτης» και χαρακτήρισε τις τράπεζες «τα θύματα της κρίσης»!

Λόγω ύφεσης

Ο κ. Στουρνάρας, σχολιάζοντας το πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια, εκτίμησε ότι «κατά 70% οφείλονται στα προβλήματα που δημιούργησε η ύφεση, όπως η ανεργία και τα μειωμένα εισοδήματα, ενώ 20% με 25% οφείλεται σε “ανεύθυνες πολιτικές” για να προστατευθούν “στρατηγικοί κακοπληρωτές” που έχουν δυνατότητα να πληρώσουν». Ωστόσο, σε σχέση με το ποιοι έχουν τις ευθύνες για τις επιπτώσεις των Μνημονίων στα εισοδήματα καθώς και για την προστασία των «κακοπληρωτών» δεν είπε τίποτε, αν και από το 2012 και μετά ήταν -και παραμένει- ένας από τους πλέον αρμόδιους θεσμικά (ως υπουργός Οικονομικών και ως διοικητής της ΤτΕ).

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς υποστήριξε ότι «άστεγοι προερχόμενοι από τραπεζικές πολιτικές δεν υπάρχουν» και ότι στην Ελλάδα «υφίσταται το πλέον γενναιόδωρο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας»! Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν (τα προβληματικά δάνεια έχουν μειωθεί κατά περίπου 25 δισ. ευρώ). Ομως, κατέληξε, δεν θα μπορέσουν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια εάν δεν υπάρξουν συστηματικές προσπάθειες. Δεν μπήκε πάντως σε λεπτομέρειες για το πώς ο στόχος θα επιτευχθεί, χωρίς μάλιστα να θιγούν ξανά οι πραγματικά μη έχοντες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα