Μισόλογα Γαβρόγλου για τα «μακεδονικά»!

Ο υπουργός Παιδείας «τα μάσησε» για την πιθανότητα ή όχι διδασκαλίας της γλώσσας της γειτονικής χώρας σε ελληνικά σχολείαAπορίες προκαλούν οι γενικόλογες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος έδωσε απαντήσεις… ήξεις αφήξεις για την πιθανότητα ή όχι διδασκαλίας της λεγόμενης «μακεδονικής» γλώσσας σε ελληνικά σχολεία ή για το πώς θα δράσει η κυβέρνηση σε μια υποθετική -αλλά καθόλου απίθανη- προσπάθεια ανοίγματος κέντρων εκμάθησης αυτής της γλώσσας σε ελληνικό έδαφος. 

Για τρίτη φορά σε λίγες ημέρες υπουργός της κυβέρνησης προχωρά σε αμφίσημες -αν όχι περίεργες- δηλώσεις, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το αν τελικά η ελληνική κυβέρνηση έχει πλάνο και επιθυμία να προασπίσει ζωτικά εθνικά συμφέροντα απέναντι σε πιθανές μελλοντικές διεκδικήσεις του κράτους των Σκοπίων ή και προβοκατόρικες ενέργειες σκοτεινών κύκλων. Ο Κώστας Γαβρόγλου, που περιόδευσε την Παρασκευή στη Φλώρινα, ερωτηθείς από τοπικά μέσα ενημέρωσης αν πιστεύει ότι η «μακεδονική» γλώσσα θα πρέπει να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία, δεν διευκρίνισε τι ισχύει με τη γλώσσα του γειτονικού κράτους, με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ η απόκρισή του δεν ήταν καθόλου καθησυχαστική.

Υπεκφυγές

Αντί να απαντήσει ως πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Παιδείας, το οποίο έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αλλαγές στα σχολικά βιβλία, υποστήριξε ότι «είναι μια ερώτηση στην οποία δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτή τη συγκυρία. Και δεν πρέπει να απαντήσουμε». Μάλιστα, ο Κώστας Γαβρόγλου σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος όχι απλά ένιψε τα χέρια του, αλλά απάντησε με υπεκφυγές, υποστηρίζοντας πως «ούτε πρέπει να πούμε ποια είναι η προσωπική γνώμη του καθένα», ενώ δεν ζητήθηκε η προσωπική του άποψη επί του θέματος, αλλά η επίσημη θέση του ως υπουργού Παιδείας και εκπροσώπου της κυβέρνησης.

Σε άλλη ερώτηση, για το ενδεχόμενο ίδρυσης κέντρου εκμάθησης της λεγόμενης «μακεδονικής» γλώσσας και αν το υπουργείο δώσει άδεια ο Κώστας Γαβρόγλου, αρκέστηκε να πει ότι η ίδρυση των φροντιστηρίων έχει μια πολύ συγκεκριμένη νομοθεσία, ενώ σε επόμενη ερώτηση, αν θα εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία, ο υπουργός είπε: «Για τέτοιου είδους ζητήματα η κυβέρνηση θα πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο καθένας μας θα πει τη γνώμη του στο υπουργικό συμβούλιο και θα υπάρξουν αποφάσεις, όπου θα συνεκτιμηθούν επιστημονικά ζητήματα. Δεν μπορώ να σας απαντήσω με ένα ναι και με ένα όχι».

Είναι η δεύτερη φορά που ο Κώστας Γαβρόγλου είναι «οφσάιντ» σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις δεσμεύσεις που έχει επιφέρει για τη χώρα μας. Πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι η μεικτή επιτροπή υπό την εποπτεία των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών θα εξετάσει για αλυτρωτικές αναφορές τα σχολικά βιβλία, ενώ λίγες ημέρες μετά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης με τρόπο αδιανόητο άφησε να εννοηθεί ότι όντως υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές στα ελληνικά σχολικά βιβλία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα