Μήνυμα στον Μαδούρο να μη συλλάβει τον Γκουαϊδό

Καμπανάκι από την Ε.Ε. για «μείζονα κλιμάκωση της κρίσης», αν τεθεί υπό κράτηση ο ηγέτης της αντιπολίτευσηςΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Κλιμακώνεται η κρίση στη Βενεζουέλα, καθώς αναμένεται -ίσως και σήμερα- να επιστρέψει στη χώρα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος κινδυνεύει να συλληφθεί από τις δυνάμεις του καθεστώτος, έχοντας παραβιάσει την απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια που του είχε επιβάλει το ανώτατο δικαστήριο.

Ο Γκουαϊδό βρίσκεται στον Ισημερινό, έχοντας κάνει μια περιοδεία σε χώρες της Νότιας Αμερικής για να εξασφαλίσει υποστήριξη, και τώρα αναζητά τρόπο να επιστρέψει στη χώρα του.

Στο μεταξύ, η Ε.Ε. -διά στόματος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι- προειδοποίησε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας εναντίον της σύλληψης του Γκουαϊδό.
«Οποιοδήποτε μέτρο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία, την ασφάλεια ή τη σωματική ακεραιότητα του Χουάν Γκουαϊδό θα αποτελούσε μείζονα κλιμάκωση της έντασης και θα συναντούσε τη σθεναρή καταδίκη της διεθνούς κοινότητας» τόνισε η Μογκερίνι.

Κατάφωρη επέμβαση

«Τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης απολαμβάνουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ασυλία, η οποία πρέπει να τύχει απόλυτου σεβασμού» συνέχισε η Μογκερίνι σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την ίδια ημέρα με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, καταδίκασε την «κατάφωρη επέμβαση» και την «καταστροφική επιρροή» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

«Οι προκλήσεις και η καταστροφική εξωτερική επιρροή, με υποκριτικό πρόσχημα την ανθρωπιστική βοήθεια, δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατική διαδικασία» τόνισε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ καταδίκασε «τις αμερικανικές απειλές εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης, μια κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους και μια αναίσχυντη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι η Μόσχα είναι «έτοιμη» να διεξαγάγει διμερείς διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον όσον αφορά τη Βενεζουέλα, υπό τον όρο ότι αυτές «θα συμμορφώνονται αυστηρά με τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». «Οι πολίτες της Βενεζουέλας και μόνο έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους» συμπλήρωσε ο Λαβρόφ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα