«Ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε θαύματα»!

Ο βραβευμένος για τον «Επιτάφιο» του Περικλή Δ. Αβδελιώδης εξηγεί γιατί επιλέγει να ανεβάζει έργα Ελλήνων συγγραφέωνΣυνέντευξη στη 
Γιώτα Βαζούρα 

Ηταν ένας από τους μεγάλους νικητές των φετινών θεατρικών βραβείων «Κάρολος Κουν», λαμβάνοντας το κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας ελληνικού έργου για την εξαιρετική δουλειά του στον «Επιτάφιο» του Περικλή, που επαναλαμβάνεται φέτος στην ιστορική και γεμάτη συμβολισμούς Οικία Κατακουζηνού, στην καρδιά της Αθήνας.

Με αφορμή τη βράβευσή του, ο Δήμος Αβδελιώδης μιλάει στη «δημοκρατία» και εξηγεί γιατί επιλέγει να ανεβάζει έργα Ελλήνων συγγραφέων αλλά και για τη σημασία του «Επιτάφιου», τονίζοντας πως, αν οι Ελληνες μείνουν ενωμένοι, μπορούν να καταφέρουν θαύματα.
«Ασχολούμαι με συγγραφείς όπως ο Βιζυηνός ή ο Ρίτσος όχι μόνο γιατί ταιριάζουν σε εμένα, αλλά γιατί μας έχουν παρουσιάσει ένα έργο ωφέλιμο κοινωνικά, που υπηρετεί τις διαχρονικά πανανθρώπινες αξίες. Δεν είναι μόνο ωραίες οι ιδέες που πρεσβεύουν αλλά και χρήσιμες στο κοινωνικό σύνολο» τονίζει ο ίδιος και συνεχίζει λέγοντας: «Θεωρώ επίσης πως τέτοια κείμενα μας δίνουν την ευκαιρία να βιώσουμε κάτι πολύ προσωπικό, σαν να το έχουμε ζήσει οι ίδιοι. Ετσι, όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να αποφασίσεις τι θα κάνεις και τι δρόμο θα πάρεις στη ζωή, έχεις στο μυαλό σου αυτά τα ίδια τα αξιολογικά κριτήρια των εν λόγω συγγραφέων».

Ο «Επιτάφιος» εκφωνήθηκε με αφορμή την ταφή των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο Περικλής έβγαλε στον Κεραμεικό έναν επιτάφιο λόγο, τον κορυφαίο πολιτικό λόγο, που διαμόρφωσε την πολιτική συνείδηση της ανθρωπότητας στην αναζήτηση ενός ιδανικού πολιτεύματος. Στην παράσταση ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την απόδοση του Θουκυδίδη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ενώ ερμηνεύει η Ιωάννα Σπανού.
«Ενα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μαθαίνουμε από τον “Επιτάφιο” είναι πως εμείς οι Αθηναίοι, σε αντίθεση με τους Λακεδαιμόνιους, οι οποίοι ασκούνται για να είναι έτοιμοι όλη τους τη ζωή, έχουμε την ελευθερία να οργανώσουμε τη ζωή μας. Απολαμβάνουμε να ζούμε το τώρα και πιστεύουμε πως το κακό στη ζωή είναι η απουσία της απόλαυσης».

Τα επόμενα σχέδια

Ποια είναι, όμως, τα επόμενα σχέδια του σκηνοθέτη; Οπως μας λέει, την περίοδο αυτή ετοιμάζει τη νέα του ταινία, με τίτλο «Σατυρικό δράμα των Αθηνών», η οποία είναι βασισμένη σε μια παλιότερη θεατρική του παράσταση. «Το 65% του φιλμ έχει ολοκληρωθεί και βιάζομαι κάπως, διότι θέλω να προλάβω κάποια κινηματογραφικά φεστιβάλ. Γι’ αυτό και ζητάω τη βοήθεια του κοινού, συγκεντρώνοντας χρήματα μέσα από την πλατφόρμα crowdfunding. Είναι μια ταινία η οποία νομίζω ότι θα προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό στους Ελληνες και θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν την κρίση. Πιστεύω πως οι Ελληνες έχουμε όλες τις πληροφορίες και όλα τα απαραίτητα εφόδια για να συνεχίσουμε να είμαστε δημιουργικοί. Ζούμε σε έναν επίγειο παράδεισο, στην πιο όμορφη χώρα του πλανήτη, και αν μείνουμε ενωμένοι, μπορούμε να καταφέρουμε θαύματα» λέει.

• Info: Η παράσταση παρουσιάζεται στην Οικία Κατακουζηνού (Λεωφόρος Αμαλίας 4, Αθήνα). Θα συνεχιστεί μέχρι τον Ιούνιο. Στις 21.15.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα