Στον δρόμο για την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου!

Ανοίγει τις ερχόμενες ημέρες το βιβλίο προσφορών για την άντληση ποσού 2 δισ. ευρώ και με επιτόκιο κάτω από 4%Στην έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου αναμένεται να προχωρήσει, μέσα στο προσεχές διάστημα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με στόχο να αντληθούν 2 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3,90%! 

Συγκεκριμένα, οι πληροφορείς αναφέρουν ότι στις 5 Μαρτίου 2019 θα ανακοινωθεί η έκδοση του 10ετούς ομολόγου και στις 6 Μαρτίου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το νέο ομόλογο (λήξης Μαρτίου 2029).

Η προεργασία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει γίνει ανάμεσα στον ΟΔΔΗΧ και στους βασικούς διαπραγματευτές και τα ευρήματα είναι θετικά, καθώς φαίνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον από τις διεθνείς αγορές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια θα εκδώσει 10ετές ομόλογο αναφοράς. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά στην Ελλάδα, με το 10ετές (9ετές) στο 3,64% και το νέο 5ετές στο 2,80% από 3,60% που εκδόθηκε πρόσφατα.

Αν και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, δανείζονται με πολύ καλύτερους όρους από την Ελλάδα, π.χ. το πορτογαλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,48% και το κυπριακό 10ετές ομόλογο στο 1,86%, ωστόσο εκτιμάται ότι προσεχώς το ελληνικό 10ετές θα υποχωρήσει προς τη ζώνη των 3,50% με 3,40%…

Αισιοδοξία

Στον βαθμό που η νέα έξοδος κριθεί «επιτυχής», με δεδομένο το υψηλό κόστος συγκρινόμενο με άλλα κράτη της ευρωζώνης, ο επόμενος κρίσιμος σταθμός είναι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες, προσθέτοντας ότι μπορεί να προεγκριθεί η δόση και η εκταμίευση να μεταφερθεί λίγες εβδομάδες αργότερα, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Πριν από το Πάσχα δεν αποκλείονται εξελίξεις και στο θέμα των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, τα οποία αρχικά περιορίστηκαν σε 1.000 ευρώ τον χρόνο (500 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι) και στη συνέχεια κόπηκαν τελείως.

Η τύχη τους κρίνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά κυβερνητικά στελέχη ολοένα και πυκνότερα το τελευταίο διάστημα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι κρίνει σωστό, εφόσον υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, ανεξαρτήτως των αποφάσεων του ΣτΕ. Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πως τυχόν εφάπαξ δαπάνες οι οποίες προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες (όπως τα δικαστήρια) θα μπορούσαν να μη μετρήσουν στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Διπλή αναβάθμιση «έκπληξη» του αξιόχρεου από τον Moody’s

Σε διπλές αναβαθμίσεις αρχίζει να μας συνηθίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Προ ημερών προχώρησε σε μία κίνηση «έκπληξη», όπως και πέρυσι, αφού η αγορά είχε προεξοφλήσει την αναβάθμιση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα. Με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης κατά δύο βαθμίδες, σε Β1 από Β3, ο οίκος κλείνει την ψαλίδα με τον οίκο S&P και πλέον απέχουμε τέσσερα «σκαλιά» από την κατηγορία των ποιοτικών ομολόγων.

Η Ελλάδα έχει να βρεθεί σε αυτή τη βαθμίδα από τον Μάιο του 2011, ενώ η τελευταία φορά που βρισκόταν εκτός «junk» ήταν τον Απρίλιο του 2010, όταν είχε αρχίσει ο… κατήφορος. Ο Moody’s μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση τόνισε ότι μπορεί να αναβαθμίσει την Ελλάδα ακόμη και με έκτακτη ανακοίνωση στην περίπτωση που από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές προκύψει μία κυβέρνηση που θα έχει προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις και η οποία θα εφαρμόσει μία σαφή και αξιόπιστη ατζέντα φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών πανηγυρίζει! Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε, «οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν και οι συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας δείχνουν τη σταθερά ανοδική της πορεία και τη διαρκή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Απόδειξη και η πρόσφατη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές. Η οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση αποδίδει και δημιουργεί στέρεες βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου».

Ο Moody’s αναφέρει ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αρχίζουν να αντανακλώνται σε ισχυρή αύξηση της απασχόλησης, με ρυθμό 2% ή παραπάνω τα τελευταία τρία χρόνια.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα