Λίγα λόγια από καρδιάς: Οι αταίριαστοι άνθρωποι

Xωρίς αληθινή αγάπη κι έρωτα δεν γίνεται. Αν αυτά λείπουν, τότε ένας γάμος θέλει μόνο πολλές ευχές και προσευχές!Γράφει ο
π. Ανδρέας Κονάνος

Πάτερ, καιρό τώρα μαλώνουν οι γονείς μου. Φωνές, παράπονα, παρερμηνείες και παρεξηγήσεις. Το κύριο θέμα; Ο μπαμπάς διαμαρτύρεται ότι η μαμά δεν κάνει τα συζυγικά της καθήκοντα. Η μαμά διαμαρτύρεται ότι όλα τα βαριά έπεσαν πάνω της και παλεύει μόνη της. Και οι δυο έχουν τα δίκια τους. Ο ένας είναι δειλός και η άλλη τον αγνοεί. Κανένας δεν προσπαθεί. Απλά ανέχονται. Εγώ όμως γιατί πρέπει να τα ακούω συνέχεια; Παλιά έκανα τον διαιτητή. Η σφυρίχτρα μόνο μου έλειπε! Τώρα δεν έχω υπομονή. Τους έχω θυμώσει γιατί δεν τα βρίσκουν και γιατί έπειτα από τόσες δεκαετίες γάμου θέλουν να χωρίσουν.

Θυμώνω επίσης διότι με όλα αυτά με κάνουν να θεωρώ την ευτυχία στη σχέση αδύνατη και σίγουρη την αποτυχία. Κανείς μας δεν είναι μικρός. Αυτοί είναι πάνω από 60 χρονών. Εγώ 29. Είμαστε όμως όλοι «της εκκλησίας». Πριν από λίγες μέρες μάς φώτισαν και το σπίτι για τα Θεοφάνια. Τι ειρωνεία!

«Πάτερ, αγαπώ πολύ μια κοπέλα. Μα δεν με ελκύει καθόλου ερωτικά».
«Ε, σταμάτα το τότε».
«Μου είπαν όμως ότι τα ερωτικά δεν παίζουν μεγάλη σημασία. Πάνω απ’ όλα ο καλός χαρακτήρας».
«Γιατί δεν παίρνεις τότε τη θεία μου την Ασπασία στο χωριό, που ’ναι σκέτο διαμάντι, εκατό χρονών, κι έχει και δόντια φυτευτά που δεν χαλάνε ποτέ; Κι από χαρακτήρα, άψογη!»
«Πλάκα κάνετε!»
«Εννοείται. Η θεία μου δεν παντρεύεται! Θέλω όμως να σου πω ότι τα διαζύγια, φίλε μου, μα και τα κρυφά ισόβια δράματα των χιλιάδων συμβατικών γάμων τα ζουν καλές ψυχές που όμως δεν ταιριάζουν μεταξύ τους.

Και όταν λέμε “ταιριάζουν”, δεν αναφερόμαστε αλλού, μα σ’ αυτό που τόσο πρόχειρα προσπερνάς και κάνεις σαν να μη βλέπεις: την ερωτική έλξη. Ειλικρινά, εύχομαι να πετύχουν η σχέση σου και ο γάμος σου. Μα χωρίς αληθινή αγάπη κι έρωτα δεν γίνεται. Αν αυτά λείπουν, τότε όντως θέλει μόνο πολλές ευχές και προσευχές!

Αυτό βέβαια δεν θα είναι ακριβώς γάμος, μα κάτι σαν αργό μαρτύριο. Δεν λέω περισσότερα, διότι θέλουμε ώρες πολλές να μιλάμε με αποδείξεις για όλα αυτά. Με γεγονότα και ονόματα βγαλμένα απ’ τις γειτονιές του κόσμου μας. Οχι με παραπομπές σε θεωρητικά βιβλία και σε πανεπιστημιακά συγγράμματα. Οχι τι λένε τα βιβλία και οι θεωρίες, μα τι δείχνουν η αδιάψευστη ζωή, οι κρυφές εξομολογήσεις και το φαρμακείο στη γωνία. Και κυρίως τα ψυχιατρεία, με το πλούσιο πελατολόγιο καλών μα αταίριαστων ανθρώπων!»

*Από το βιβλίο του π. Ανδρέα Κονάνου «Ολα του γάμου δύσκολα…» των εκδόσεων Αθως

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα