Ασφαλής Ελλάδα σε ανθρώπινη Ευρώπη

Η συνειδητή κακοδιαχείριση του Προσφυγικού αποτελεί την επιτομή της βαθύτερης και μακρύτερης κρίσης που έχει γνωρίσει η ήπειροςΑπό τον
Αλέξανδρο Π. Μαλλιά*

H οικονομική κρίση, η εσωστρέφεια και η απομόνωση επί τόσα χρόνια δεν άρκεσαν για να αποτελέσουν συνθήκη αναγκαία για ριζική μεταβολή των όρων λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και των θεσμών. Ο ανορθολογισμός αποτελεί σήμερα την κυρίαρχη τάση.

Η αναζήτηση της κοινής λογικής και του αυτονόητου, που θα έπρεπε να είναι το δεδομένο, στηρίζεται σε τρεις λέξεις: σύνεση, σχέδιο και συνεννόηση. Προτάσσω πέντε βασικούς άξονες: την οικονομία, την παιδεία, ως πρωταρχικό μάλιστα στόχο και προτεραιότητα, την εθνική ασφάλεια (εξωτερική πολιτική και άμυνα), τις υποδομές υγείας και τον «σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου», όπως ορίζει το «ξεχασμένο» άρθρο 2, εδαφ. 1 του Συντάγματος.

Διερωτώμαι εάν υπάρχει έστω και ένας πολίτης που να μην πιστεύει ότι έχουμε ανάγκη μια σταθερή πολιτική, με συνέχεια και συνέπεια. Ούτε καν τη στιγμή αυτή που η Ευρώπη, το ασφαλέστερο καταφύγιο των εθνικών μας στόχων, συμφερόντων και αξιών, στερείται πυξίδας.

Η συνειδητή κακοδιαχείριση του Προσφυγικού είναι συνέχεια των ανθρωπιστικών καταστροφών που προκάλεσαν οι στρατιωτικές παρεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειa Αφρική. 

Οι συνέπειες που προκάλεσαν με την προσφυγική έκρηξη και το Mεταναστευτικό στο οικοδόμημα της Ευρώπης και στην αποδυνάμωση της αίσθησης της αλληλεγγύης, του κοινού συμφέροντος και των κοινών αξιών αποτελούν την επιτομή της βαθύτερης και μακρύτερης κρίσης που έχει γνωρίσει.

Η απώλεια κύρους, ενότητας και αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σημαντική για όλα τα κράτη-μέλη. Είναι, όμως, ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Αφορά την καρδιά των μεταπολεμικών εθνικών επιλογών μας, της ασφάλειας και της σταθερότητάς μας. Παρ’ όλα τα λάθη και τις αδυναμίες της. Η Ελλάδα, αποδυναμωμένη λόγω της οικονομίας και της έλλειψης κοινωνικής και πολιτικής συνοχής, δεν έχει την ισχύ να επηρεάσει τη διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση της νέας Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κινδυνεύει να μείνει έξω από τον σκληρό πυρήνα των διαδικασιών προώθησης των δικών της συμφερόντων.

Μονόδρομος είναι η ενίσχυση των πραγματικών, ιστορικά καταξιωμένων ευρωσκεπτόμενων πολιτικών δυνάμεων στη δύσκολη μάχη κατά των ευρωσκεπτικιστών. Οι ελεύθερα σκεπτόμενες φιλελεύθερες δυνάμεις σήμερα είναι οι ίδιες που δώσαμε το καλοκαίρι του 2015 τη συνταγματική μάχη του «Μένουμε στην Ευρώπη». Τότε εκείνοι μας λοιδορούσαν. Αλήθεια, τι λένε σήμερα;

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι η μητέρα όλων των εκλογικών μαχών για την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης. Το δικό μας μήνυμα είναι «Για μια ασφαλή Ελλάδα στην Ευρώπη της ανθρωπιάς».

* Πρέσβης ε.τ. και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα