Φόρουμ Δελφών και ο χρησμός Αρβελέρ!

«Να μάθουμε στα παιδιά μας την ανθρωπιά, γιατί είναι το μόνο δημιούργημα του ανθρώπου που δεν σκοτώνει και οδηγεί στην αρετή»

Από τον
ΝΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ

Για το 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών δεν έχω πολλά να πω. Διότι και εκεί, όπως και αλλού, αν δεν έχεις το χρίσμα των παρεών και δεν ανήκεις στους εκλεκτούς μιας περίεργης ελίτ που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται όχι μόνο για το σημείο που φτάσαμε αλλά κυρίως για το πού πάμε, δεν είσαι επιθυμητός. 

Ή, για να ακριβολογώ, δεν χωράς στα πάνελ των ομιλητών, αυτών που τα σχεδιάζουν και τα δρομολογούν, καθώς ενδέχεται να τους χαλάσεις τη σούπα. Αλλά να είναι καλά οι άνθρωποι για τις επιλογές που κάνουν και τους χαρακτηρίζουν και που σε τίποτε δεν μειώνουν το φόρουμ, τουλάχιστον από πλευράς προθέσεων.

Το μόνο που θα ήθελα είναι να εξετάσουμε με τους υπευθύνους του φόρουμ τα βιογραφικά των εκλεκτών τους και την πορεία τους στον χώρο των ΜΜΕ για να δούμε τελικά πώς βρίσκουν τους... αρίστους και από ποια δεξαμενή. Ποια είναι τα κριτήρια των διοργανωτών που ευαγγελίζονται να συνδιαμορφώσουν το αύριο της χώρας μας και του δυτικού πολιτισμού. Αλλά ας είναι, πολλές φορές οι επιλογές χαρακτηρίζουν πρωτίστως εκείνους που τις κάνουν.

Δεν θα σταθώ όμως άλλο σε αυτό, μια και υπάρχουν και θετικά σε αυτό το αντάμωμα. Θα σταθώ σε ένα από αυτά, που κατά την εκτίμησή μου θα έπρεπε να αποτελεί τον πυρήνα του στρατηγικού σχεδιασμού τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και οικονομίας. Και δεν είναι άλλο από αυτό που έλεγε και ο Ελληνας φιλόσοφος Πρωταγόρας, «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», θεμελιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη θεωρία του ανθρωποκεντρισμού. Δυστυχώς οι περισσότεροι από τους ομιλητές επικεντρώθηκαν στις τοποθετήσεις τους όχι σε αυτό, αλλά στο «πάντων ανθρώπων μέτρον χρήμα». 

Δηλαδή ασπάστηκαν τις απόψεις που βάζουν πάνω από τους ανθρώπους τους αριθμούς, πιστεύοντας ότι οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν είναι εκείνες της Σχολής του Σικάγου, κάτι που δεν προμηνύει αισιόδοξο μέλλον. Απόψεις που κάνουν τους πολλούς φτωχότερους και μια οικονομική και πολιτική ελίτ πλουσιότερη. 

Από τις παρεμβάσεις λοιπόν να μου επιτρέψετε να κρατήσω μια, την οποία θεωρώ αρκετά κοντινή σε αυτά που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Μια παρέμβαση αρκετά κοντινή σε όσα κατά καιρούς έχει επισημάνει δημόσια αλλά και ιδιωτικά και στους Ευρωπαίους εταίρους μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ηταν η εισήγηση της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών, Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ, η οποία διανύοντας το 92ο έτος της ηλικίας της απεδείχθη αρκετά νεότερη πολλών ομιλητών.

Τι είπε η κυρία Αρβελέρ; Διαβάστε, κρατήστε τα στη μνήμη σας και ανακαλέστε τα όταν οι σειρήνες της κάλπης αρχίσουν να ηχούν στα αυτιά σας καλώντας σας να επιλέξετε το μέλλον του τόπου και των παιδιών σας: «Τα παιδιά που έρχονται θα ζήσουν σε μια εποχή που το άγνωστο πρέπει να γίνει γνωστό» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν επίσης το μέτρο, την τάξη και την αρμονία. «Μόνο η ομαδικότητα μάς προχωρά μπροστά. Πρέπει να μάθουμε όλοι και να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν πια μονήρεις ευφυΐες, μόνο η ομαδική έρευνα και η δουλειά μπορούν να μας κάνουν να προχωρήσουμε περισσότερο από το στάδιο που βρισκόμαστε κάθε φορά. Ομαδική δουλειά, συνεχής επιμόρφωση, ευελιξία και προσαρμογή στα καινούργια πράγματα. Να ασκούν την αρετή χωρίς θεατές και ακροατές... Καιρός να μάθουμε στα παιδιά μας», κατέληξε η κυρία Αρβελέρ, «πάνω από όλα την ανθρωπιά, γιατί είναι το μόνο δημιούργημα του ανθρώπου που δεν σκοτώνει και οδηγεί προς την αρετή». Κρατήστε τα...