Δημογραφικό: Ο Τσίπρας θέλει λύση με μετανάστες

Δυσοίωνα τα μηνύματα από τη συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής που συγκροτήθηκε το 2017Αποφάσισαν, ευτυχώς, αν και καθυστερημένα, οι πολιτικοί ταγοί μας να ασχοληθούν με τη βραδυφλεγή βόμβα του Δημογραφικού, το οποίο έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης. Χθες συζήτησαν επιτέλους στην Ολομέλεια το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για το Δημογραφικό, που συγκροτήθηκε το 2017, έπειτα από πρόταση της Φώφης Γεννηματά. 

Το επιστημονικό πόρισμα που συζητήθηκε μπορεί να χαρακτηριστεί λίαν επιεικώς δυσοίωνο, καθώς, μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι το 2035 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί έως κατά 1.400.000 άτομα, ενώ για το 2050 η πρόβλεψη μιλά για μείωση κατά 2.500.000. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, το οποίο απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων, αναπτυξιακών, οικονομικών και, φυσικά, κοινωνικών. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που ανέβηκαν στο βήμα μίλησαν επί της ουσίας, καταθέτοντας τις προτάσεις τους για την επίλυση του ζητήματος και καταφέρνοντας εν πολλοίς να βάλουν στην άκρη την προεκλογική αντιπαράθεση. Να και κάτι που δεν συμβαίνει συχνά.

Αλγεινή εντύπωση

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι χρειάζονται πολιτικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα για τη σταδιακή επίλυση του δημογραφικού προβλήματος. Αναφέρθηκε στις πολιτικές για την εργασία, το παιδί και την ένταξη των μεταναστών. Ορθώς έπραξε ο πρωθυπουργός και μίλησε για πολιτικές μακράς… διάρκειας που θα πρέπει να υιοθετηθούν, ωστόσο προκαλεί πραγματικά αλγεινή εντύπωση η πρόθεσή του να λύσει το μείζον αυτό ζήτημα μέσω της… ελληνοποίησης των μεταναστών. Ετσι θα σταματήσει η κατακόρυφη μείωση του ελληνικού πληθυσμού; Είναι πραγματικά να απορεί κανείς τι σκέφτεται ο πρωθυπουργός.

Από την άλλη, στα θετικά της παρέμβασής του επισημαίνεται η παραδοχή ότι η «γαλάζια» πρόταση περί εφάπαξ επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται είναι στη θετική κατεύθυνση. Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των μισθών συνιστούν αναγκαία συνθήκη για την επίλυση του Δημογραφικού, ενώ πρόσθεσε, απαντώντας στις γνωστές αντιπολιτευτικές βολές, ότι τα επιδόματα δεν είναι φιλοδωρήματα, επικαλούμενος το επίδομα ενοικίου, το οποίο, όπως είπε, θα καλύψει άμεσα 200.000 νοικοκυριά.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις του κόμματός του, εξαγγέλλοντας επίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί. Ζήτησε ακόμη να μη μένει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, προτείνοντας όσοι δεν βρίσκουν θέση σε δημόσιο σταθμό να λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα 180 ευρώ για να πηγαίνουν σε ιδιωτικό. «Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας απαιτεί εθνική συναίνεση και πολιτικές με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, και όχι φωτοβολίδες της στιγμής» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνοντας την άμεση νομοθέτηση μέτρων, όπως η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, την ενίσχυση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων, καθώς και την υπαγωγή όλων των βρεφικών ειδών στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Οι προτάσεις της Φώφης και οι άλλοι αρχηγοί

Τον κώδωνα του κινδύνου για το δημογραφικό πρόβλημα έκρουσαν από του βήματος της Βουλής οι πολιτικοί αρχηγοί. Η Φώφη Γεννηματά, που είχε προτείνει το 2017 τη σύσταση της διακομματικής επιτροπής που συζήτησε το Δημογραφικό, ενώ έχει καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή, πρότεινε να δίνονται 200 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια για κάθε νέο παιδί, καθώς και οι τρίτεκνοι να αποκτήσουν τα δικαιώματα των πολυτέκνων.

Ακόμη ζήτησε τη θέσπιση εφάπαξ επιδόματος τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, από την άλλη, υποστήριξε πως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. παγιώνουν τη «βαρβαρότητα» που βιώνουν νέα ζευγάρια και μητέρες, ενώ, επικαλούμενος τα αποτελέσματα ερευνών για το Δημογραφικό, υποστήριξε πως στα χρόνια της «καπιταλιστικής κρίσης» ενισχύθηκε η τάση αναβολής απόκτησης πρώτου παιδιού σε ακόμη μεγαλύτερη ηλικία.

Ο δε Βασίλης Λεβέντης εξαπέλυσε πυρά κατά… πάντων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ολοι σας εισηγείστε ωραία μέτρα. Εξηγήστε μας όμως γιατί δεν τα υλοποιείτε».

Οπως είπε, μόνο μία υγιής οικονομία μπορεί να χρηματοδοτήσει το κοινωνικό κράτος, ώστε να αντιμετωπιστεί το Δημογραφικό. Οσο για τον Σταύρο Θεοδωράκη, επέκρινε την κυβέρνηση για την άρνησή της στο ζήτημα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, κατηγορώντας την ότι με αυτόν τον τρόπο ωθεί τους νέους στη μετανάστευση.

Εύγε! Ασπίδα Φίλη στον θεσμό της οικογένειας

Εύγε, Νίκο Φίλη! Από τις λίγες φορές που ο πρώην υπουργός Παιδείας είπε κάτι πολύ σωστό, υπερασπιζόμενος τον θεσμό της οικογένειας και προτείνοντας την ίδρυση υπουργείου Οικογένειας. Οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε!

Μιλώντας χθες στη Βουλή για το Δημογραφικό, ο κ. Φίλης, κόντρα στα αριστερίστικα στερεότυπα και στις ιδεοληψίες, τόνισε: «Η Αριστερά οφείλει να ανοίξει στην ελληνική κοινωνία, επιθετικά, με βάση το αξιακό, ιδεολογικό και πολιτικό της οπλοστάσιο μια μεγάλη συζήτηση για την οικογένεια. Να αναγνωρίσει και να υποστηρίξει όλους τους τύπους και τις μορφές της, καθώς ζούμε στον 21ο αιώνα. Να πάρει αποστάσεις από τις παραδοξότητες τύπου Μακρόν περί “γονέα 1” και “γονέα 2” , οι οποίες καθόλου δεν αναδεικνύουν, αλλά αντίθετα ισοπεδώνουν όλες τις μορφές και τους τύπους της οικογένειας, συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα τα βέλη ακόμα και εκείνων που στα λόγια επιχειρούν να προστατεύσουν».
Κάλεσε επίσης την Αριστερά να προωθήσει μια πολιτική για το παιδί, αντλώντας καλές πρακτικές, θετικά παραδείγματα και από άλλες (ευρωπαϊκές, κυρίως) κοινωνίες.

«Να θέσει το παιδί, την προστασία και την ανάπτυξή του ως βασική προτεραιότητα της μεταμνημονιακής περιόδου. Να ρίξει όλο το βάρος στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας με την ενίσχυση των νέων ζευγαριών, εφαρμόζοντας στοχευμένες πολιτικές α) για το 1ο και 2ο παιδί, β) για το 3ο παιδί και άνω» σημείωσε και παρουσίασε την οικογένεια ως βασικό παράγοντα ανάσχεσης της ζοφερής προοπτικής στο Δημογραφικό, που χωρίς αυτή στη μαύρη οκταετία των Μνημονίων θα ζούσαμε πρωτόγνωρες και απερίγραπτες καταστάσεις στη χώρα μας».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα