«Καμπάνες» σε εργολάβους, τη γλίτωσαν οι «μεγάλοι»

Πάνω από 27.000.000 ευρώ τα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε τέσσερις κατασκευαστικές εταιρίεςΒαριά πρόστιμα στον ισπανικό όμιλο FCC, στη θυγατρική του Alpine Bau (που κατέρρευσε), καθώς και στην Archirodon Group NV και την κυπριακή Αφοί Ιακώβου επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με βάση την απόφαση για τις τεχνικές εταιρίες που δεν είχαν συμβιβαστεί για τη γνωστή υπόθεση με τους διαγωνισμούς δημόσιων έργων. Αντιθέτως, δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα σε πλήθος πανίσχυρων διεθνών ομίλων που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, αλλά και σε αντίστοιχο πλήθος εγχώριων τεχνικών εταιριών, αφού πλέον έχουν κατεβάσει ρολά!

Οπως ανακοινώθηκε χθες επισήμως, «η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την ως άνω απόφασή της, έκρινε ότι 17 εργοληπτικές εταιρίες και δύο σύνδεσμοι εργοληπτικών επιχειρήσεων (ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ ως διάδοχος του ΣΤΕΗΤ) παραβίασαν διατάξεις του νόμου με τη συμμετοχή τους σε οριζόντιες συμπράξεις για την κατανομή αγορών και τη νόθευση διαγωνισμών δημόσιων έργων.

Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες δεν υπήχθησαν στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών, που κινήθηκε επί της ίδιας αυτεπάγγελτης έρευνας της Επιτροπής, αναφορικά με τους ίδιους ως άνω διαγωνισμούς, και επί της οποίας έχει ήδη εκδοθεί και δημοσιευθεί η 642/10.3.2017 απόφαση της Επιτροπής».

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε τα ακόλουθα πρόστιμα, ανάλογα με τη διάρκεια συμμετοχής κάθε επιχείρησης στην ενιαία και διαρκή παράβαση της περιόδου 2005-2012:
• ALPINE Bau GmbH, πρόστιμο 7.200.438,68 ευρώ, εκ του οποίου ποσό 3.491.121,79 ευρώ, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με τη μητρική της FCC CONSTRUCCION SA.
• FCC CONSTRUCCION SA, πρόστιμο 18.657.488,10 ευρώ, εκ του οποίου ποσό 3.491.121,79 ευρώ, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με την ALPINE Bau GmbH, ως μητρική της τελευταίας αυτής εταιρίας.
• ARCHIRODON GROUP N.V, πρόστιμο 1.265.349 ευρώ και
• ΑΦΟΙ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑ-ΣΤΙΚΗ ΕΠΕ [IACOVOU BROTHERS (CONSTRUCTIONS) LIMITED], πρόστιμο 108.679 ευρώ.

Με την ίδια απόφαση η Επιτροπή διαπίστωσε κατά πλειοψηφία ότι δεν στοιχειοθετείται η συμμετοχή των εταιριών VINCI CONSTRUCTION GRANDS PROJETS SAS, SALINI IMPREGILO S.p.A, SELI S.p.A, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε. και ALSTOM TRANSPORT SAS. στην παράβαση της περιόδου 2005-2012.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα