Καταποντίζεται η τουρκική λίρα

Καταρρέει το οικονομικό αφήγημα του «σουλτάνου», μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στην ΤουρκίαΔυστυχώς για τον Ταγίπ Ερντογάν (φωτό), η σκληρή γλώσσα των αριθμών δεν περιγράφει τίποτε άλλο από το γεγονός πως η οικονομία της Τουρκίας μπήκε πρώτη φορά από το 2009 σε τροχιά ύφεσης.

Ειδικότερα, και με βάση τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής Aρχής, έγινε γνωστό ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σημείωσε κάμψη της τάξης του 3% -μειώθηκε δηλαδή κατά 2,4% συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο-, ενώ την ίδια στιγμή για το σύνολο του 2018 η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας έκλεισε στο 2,6%, έναντι 7,4% το 2017!

Και ο πληθωρισμός όμως συνεχίζει να χτυπά κόκκινο, καθώς, παρά το γεγονός ότι πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2018 έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%, το ποσοστό της τάξης του 19,67%, όπως υπολογίζεται τώρα, δεν προκαλεί… πανηγυρισμούς στην αυλή του «σουλτάνου».

«Τα χειρότερα έμειναν πίσω μας» έσπευσε πάντως να δηλώσει μέσω twitter ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αποδίδοντας σε «κερδοσκοπικές επιθέσεις» και στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας τα δυσμενή αυτά στοιχεία. Ωστόσο και ο ίδιος γνωρίζει πως η πολιτική των επιδοτήσεων για την αγορά φθηνών λαχανικών και ζαρζαβατικών, που έχει υιοθετήσει τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρος για να ενισχύσει τα φτωχά λαϊκά στρώματα εν όψει εκλογών, δεν αρκεί για να αντιστρέψει το κλίμα…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα