ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Αγκυρα στην περιοχή έχει βάλει στο μάτι το κομβικό νησάκι Στρογγύλη και θέλει να πατήσει το πόδι της εκεί ή να το «γκριζάρει»

Από τον
Νίκο Ελευθερόγλου

Οι Τούρκοι -το έχουμε πει καιρό τώρα- είναι… μανούλες στον ψυχολογικό πόλεμο. Οσα πράττουν καθημερινά στο Αιγαίο και στην Κύπρο συνιστούν το νέο δόγμα τους στις σχέσεις τους με την Ελλάδα - έχουν στόχο να διαπιστώσουν τις αντοχές και τις ανοχές μας, δοκιμάζοντας από τη μια τα νεύρα μας και από την άλλη τα ανακλαστικά μας. Το παιχνίδι αυτό το γνωρίζουν καλά και, μετά το γκριζάρισμα στα Ιμια, καραδοκούν για να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα στην περιοχή.

Οσα δήλωσε προσφάτως ο τ. υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δείχνουν ότι τίποτα δεν έχουμε καταλάβει από αυτά που οι Τούρκοι σχεδιάζουν. Θεωρούμε ότι με καλοπιάσματα και υποχωρήσεις θα πείσουμε τους Τούρκους να κάνουν πίσω στα σχέδιά τους στην περιοχή. Η αλήθεια είναι ότι η Αγκυρα, σε αντίθεση με εμάς, βάζει στόχους, τους εκπονεί με ορίζοντα χρόνων και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να τους πετύχει.

Το ερώτημα είναι «εμείς τι κάνουμε», την ώρα που ο γείτονας, με έναν μεταλλαγμένο σε σχέση με το παρελθόν Ερντογάν, δείχνει ότι έχει αποφασίσει να το παίξει καουμπόης στην περιοχή, εφαρμόζοντας τον δικό του νόμο. Εμείς κλείσαμε τα μάτια στην πολύμηνη ομηρία των στρατιωτικών μας, κλείσαμε τα μάτια στα στημένα θερμά επεισόδια που στόχευαν τα πλοία μας και, το χειρότερο, βαυκαλιζόμαστε ότι οι πολυεθνικές που κάνουν γεωτρήσεις στην Κύπρο θα μπουν μπροστά και θα μας προστατέψουν από τη βουλιμία των Τούρκων! Κούνια που μας κούναγε! Η Αγκυρα στην περιοχή έχει πλέον έναν στόχο, και αυτός δεν είναι άλλος από το κομβικό νησάκι Στρογγύλη.

Ολα όσα συμβαίνουν ρίχνουν στάχτη στα μάτια μας. Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι μόνο αν πατήσουν με οποιονδήποτε τρόπο στο νησί ή εάν γκριζάρουν την περιοχή στο συγκεκριμένο σημείο θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, που θα ανατρέψουν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Το άρθρο 121 αυτής, που αναφέρεται στο καθεστώς των νησιών, λέει ξεκάθαρα ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ανεξάρτητα από το αν κατοικούνται ή όχι. Διαθέτουν τα ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές.

Αυτό οι Τούρκοι το γνωρίζουν καλά, γι’ αυτό και προσπαθούν με κάθε τρόπο να στοχοποιήσουν την περιοχή. Και όσοι ξέρουν… γράμματα μπορούν να ερμηνεύσουν τη δήλωση που είχε κάνει πρόσφατα ο σημερινός υπουργός Αμυνας, ότι, εάν οι Τούρκοι αφήσουν έστω το… χνάρι τους σε οποιοδήποτε ελληνικό έδαφος θα τους ισοπεδώσουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Το ερώτημα που γεννάται είναι εάν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν σχέδιο αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων, σε περίπτωση που αυτές αποπειραθούν να υλοποιήσουν όσα η Αγκυρα κρύβει πίσω από το περιβόητο σχέδιο περί «γαλάζιας πατρίδας». Διότι τα πολιτικά κόμματα που είναι με το χέρι στο θηκάρι δεν τόλμησαν, παρά τα λόγια που λένε κατά καιρούς, να συμφωνήσουν να δημιουργηθεί επιτέλους το Εθνικό Συμβούλιο.

Να συναινέσουν, δηλαδή, στη λειτουργία ενός θεσμικού οργάνου που είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε. Να χαράξουν στρατηγική που θα έχει ορίζοντα ετών και όχι κυβερνήσεων. Να δημιουργήσουν με συνεννόηση και συναίνεση το νέο αμυντικό δόγμα της χώρας.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όποιες τουρκικές απειλές και κυρίως να τους αναγκάσουμε να αλλάξουν τους σχεδιασμούς τους. Να καταλάβουν, δηλαδή, ότι έχουν απέναντί τους έναν γείτονα που πατά στα πόδια του, όχι μόνο γιατί δεν τους φοβάται, αλλά κυρίως γιατί μπορεί να τους αντιμετωπίσει.

Αλλά, για να λειτουργήσει αυτό, θα πρέπει να σταματήσουμε τις κοκορομαχίες και να ασχοληθούμε σοβαρά με τα εθνικά θέματα, αξιοποιώντας ανθρώπους και συμμαχίες τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός, δείχνοντάς τους ότι σε κάποια πράγματα είμαστε σοβαροί. Τόσο απλά…