Σάλος με τη μεταφορά του «Δρομέα» στα Σκόπια!

Η απίστευτη πρόταση Ζορμπά στον Βαρώτσο για ανταλλαγή του γλυπτού με άλλο άγαλμαΣάλο έχει προκαλέσει η πρόταση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά για ανταλλαγή του γνωστού γλυπτού «Δρομέας» με άγαλμα των Σκοπίων! Οπως αποκάλυψε ο δημιουργός του έργου, ο διεθνούς φήμης εικαστικός Κώστας Βαρώτσος, η πρόταση του έγινε την περασμένη Παρασκευή, όταν τον κάλεσε η υπουργός στο γραφείο της, όπου του εξέφρασε την επιθυμία της. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο -μια και το υπουργείο διαψεύδει κατηγορηματικά τη συζήτηση αυτή-, η προκλητική πρόταση τον άφησε εμβρόντητο, ενώ, ως αναμενόταν, η απάντησή του ήταν αρνητική. 

«Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του “Δρομέα”, είναι κάτι χωρίς βάση. Αλλωστε, το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Ελληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και ο κ. Βαρώτσος, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση, όχι» σχολίασε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυρία Ζορμπά, σε μια δήλωση η οποία προκάλεσε τη μήνη του γλύπτη. «Δεν είμαι σχιζοφρενής, ούτε γίνεται να ξύπνησα ξαφνικά το πρωί και να φαντάστηκα ότι συνάντησα την υπουργό Πολιτισμού και συζητήσαμε από κοντά το ενδεχόμενο μεταφοράς του “Δρομέα” στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων» απάντησε, μέσω γνωστής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας, ο ίδιος, τονίζοντας δε ότι «μπορεί τώρα να τη γλίτωσε ο “Δρομέας”, ωστόσο φοβάμαι πως θα την πληρώσουν άλλα αγάλματα της Αθήνας, όπως αυτό του Κολοκοτρώνη μπροστά από την Παλιά Βουλή». 

Για το θέμα φυσικά τοποθετήθηκε και η κυβέρνηση Ζάεφ, η οποία, μετά τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που πήρε η υπόθεση, έσπευσε να διαψεύσει τα περί ανταλλαγής των αγαλμάτων. «Δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία για ανταλλαγή μνημείων» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο MIA. 

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυρία Ζορμπά υποπίπτει σε σοβαρό ολίσθημα, καθώς, εντελώς προκλητικά και ανερυθρίαστα, είχε υιοθετήσει την αλβανική εκδοχή για τη δολοφονία του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα, μέσα από ανάρτησή της στο facebook.

—-

Οι σφοδρές αντιδράσεις και το non paper του 2018 που… έριχνε ιδέες

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε το ενδεχόμενο… ταξίδι του «Δρομέα» -που κοσμεί το κέντρο της Αθήνας και βρίσκεται από το 1994 έξω από το ξενοδοχείο «Hilton»- στα Σκόπια, σε μορφή… ανταλλαγής με άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε non paper που είχε δώσει στη δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου στις 12 Ιουνίου 2018, με το οποίο επιχειρούσε να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό και να τον πείσει ότι η συμφωνία με τα Σκόπια είναι επωφελής, είχε αναφερθεί ανοιχτά η ιδέα για ανταλλαγή αγαλμάτων. 

«Οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους. Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο Θεσσαλονίκης είτε -σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει- η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού» ανέφερε το non paper του Μαξίμου. 

«Το υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά η υπουργός κ. Μυρσίνη Ζορμπά οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν την αδιανόητη ιστορία της ανταλλαγής του “Δρομέα” των Αθηνών με άγαλμα από τα Σκόπια και να μας εξηγήσουν από πού ξεκίνησε η περίφημη “ιδέα”» δήλωσε η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας Ολγα Κεφαλογιάννη. 

«Ποιον ή ποιους θέλει να καλύψει η κυρία Ζορμπά και διαψεύδει με αυτόν τον απρεπή τρόπο έναν καλλιτέχνη του μεγέθους, της σοβαρότητας και του κύρους του κ. Βαρώτσου;» διερωτήθηκε.

Αυστηρό μήνυμα

Την ίδια στιγμή αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι τα σύμβολα δεν προσφέρονται για δημόσιες σχέσεις έστειλε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Μπακογιάννης έγραψε χαρακτηριστικά: «Τα σύμβολα της πρωτεύουσας δεν προσφέρονται για τις δημόσιες σχέσεις κανενός υπουργού και καμίας κυβέρνησης. Να σεβόμαστε την Αθήνα και τον πολιτισμό της».

«Οι συζητήσεις στο ποδάρι, οι διαψεύσεις της πραγματικότητας, η κατάχρηση συμβολισμών από την κυβέρνηση δεν εκπλήσσουν κανέναν» ανέφερε χαρακτηριστικά από την πλευρά της η υπεύθυνη Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα