Η ακρίβεια βάζει φωτιά στο καλάθι της νοικοκυράς

Πήραν φωτιά οι τιμές σε έναν μήνα. Στα ύψη πατάτες, λαχανικά και φυσικό αέριοΣημαντικές αυξήσεις παρουσιάστηκαν και τον Φεβρουάριο σε σειρά βασικών προϊόντων και υπηρεσιών, που συνθέτουν το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς και σχετίζονται με τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η πατάτα, η τιμή της οποίας αυξήθηκε κατά 37,9%, και τα νωπά λαχανικά, που ανατιμήθηκαν κατά 29,5%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον προηγούμενο μήνα ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2018.

Πέρα από τις πατάτες και τα νωπά λαχανικά, ανοδικά κινήθηκαν, επίσης, οι τιμές των νωπών ψαριών (+1,9%), του μοσχαριού (+1,3%), των γαλακτοκομικών και των αβγών (+2,1%), των χυμών φρούτων (+6,3%), του ψωμιού (0,7%) και του καπνού (+1,8%). Τον καλπασμό τους συνέχισαν τον Φεβρουάριο και οι τιμές των καυσίμων, βάζοντας φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Θέρμανση

Το πετρέλαιο θέρμανσης ακρίβυνε κατά 3,6% και το φυσικό αέριο κατά 18,2%, με μοναδική παρηγοριά τη μικρή μείωση της τιμής της βενζίνης κατά 1,6%. Εκτός όμως από τα προαναφερόμενα, ακριβότερα για τον καταναλωτή ήταν τον προηγούμενο μήνα τα φαρμακευτικά προϊόντα (+1,9%), οι τηλεφωνικές υπηρεσίες (+6,5%), τα εστιατόρια, τα ζαχαροπλαστεία, τα καφενεία και τα κυλικεία (+0,7%). 

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψε τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 η τιμή του ελαιολάδου (κατά 13,7%), ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι τιμές των αλλαντικών (-5,1%), των διατηρημένων ή επεξεργασμένων λαχανικών (-3%), των ειδών ένδυσης και υπόδησης (-2,7%), της κατηγορίας οπτικοακουστικός εξοπλισμός – υπολογιστές – επισκευές (-10,4%), των υφαντουργικών προϊόντων οικιακής χρήσης (-3,5%) και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (-1,2%).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα