Στερλίνα: Μετά το ράλι ανόδου ήρθε η βουτιά στα Τάρταρα

Τρενάκι του λούνα παρκ που ξέφυγε από τις ράγες θύμιζε χθες η ισοτιμία της στερλίνας, στον απόηχο των νομικά δεσμευτικών διαβεβαιώσεων που απέσπασε η Τερέζα Μέι και...

... λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία επί της συμφωνίας αποχώρησης στη βρετανική Βουλή. 

Το βρετανικό νόμισμα επιδόθηκε το πρωί της Τρίτης σε ένα εντυπωσιακό ράλι, φτάνοντας έως και το 1,3290 δολάρια, περίπου 2,6% υψηλότερα από τα χαμηλά τριών εβδομάδων στα οποία είχε πέσει τη Δευτέρα. Η ανοδική πορεία της, ωστόσο, δεν κράτησε πολύ, καθώς στις 13.15 ώρα Ελλάδος η στερλίνα είχε ήδη χάσει την ορμή της, με την ισοτιμία έναντι του αμερικανικού νομίσματος να διαμορφώνεται στο 1,3060 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,4% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας. Παράλληλα, κατέγραψε μεγάλες απώλειες, της τάξης του 1%, έναντι του ευρώ, στις 86,33 πένες ανά ευρώ. 

Οικονομικοί κύκλοι απέδωσαν σε σημαντικό βαθμό την κατρακύλα του βρετανικού νομίσματος στη γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ ότι οι νομικοί κίνδυνοι του backstop για το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν αμετάβλητοι, παρά τις διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως εξήγησε, η αναθεώρηση της συμφωνίας δεν προσφέρει στη Βρετανία τα νομικά μέσα ώστε να εξέλθει από τον διακανονισμό του λεγόμενου backstop μονομερώς εάν ανακύψουν αγεφύρωτες διαφορές.