Επικουρικές: «Βόμβα» για τις περικοπές!

Γνωμοδότηση-κόλαφος του Συνηγόρου του Πολίτη κατά του ΕΦΚΑ για τη μη παροχή εκκαθαριστικών στους δικαιούχουςΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Aντισυνταγματική και παράνομη είναι, σύμφωνα με νέο έγγραφο-βόμβα του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ), η «ομερτά» που έχει επιβληθεί από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ σε βάρος των συνταξιούχων, με τη μη παροχή αναλυτικών ενημερωτικών σημειωμάτων σε σχέση με το «πώς» επανυπολογίστηκαν-μειώθηκαν κατά ένα μεγάλο ποσοστό οι επικουρικές το 2016 και οι κύριες συντάξεις στα τέλη του 2018.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη γνωμοδότηση «κόλαφο» του ΣτΠ κατά του «μαύρου» στην ενημέρωση των συνταξιούχων. Η επιστολή του Συνηγόρου που έφερε στη δημοσιότητα η ΕΝΥΠΕΚΚ, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής Αλ. Μητρόπουλος, απεστάλη στο υποκατάστημα Μισθωτών ΕΦΚΑ στην Αγία Παρασκευή στις 25 Φεβρουαρίου 2019.

Αφορμή για τη γνωμοδότηση «ράπισμα» του ΣτΠ κατά του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ είναι η μη χορήγηση απάντησης σε δικαιούχο επικουρικής, ο οποίος με αίτηση (από τις 5 Ιουνίου 2018) ζήτησε να του παρασχεθεί ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο η σύνταξή του μειώθηκε-επανυπολογίστηκε το 2016.

Καμία απάντηση

Φυσικά, καμία απάντηση δεν του δόθηκε, όπως κανένα ενημερωτικό δεν έχει αποσταλεί στους συνταξιούχους για τον επανυπολογισμό που έγινε με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου τόσο στις επικουρικές εδώ και δυόμισι χρόνια όσο και στις κύριες συντάξεις, στα τέλη του 2018. Στο έγγραφο του ΣτΠ υπογραμμίζεται ότι η μη παροχή ενημέρωσης αντίκειται στο Σύνταγμα. Ο Συνήγορος καλεί τα Ταμεία να δώσουν αναλυτικά σημειώματα τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Η πλήρης και ακριβής ενημέρωση των πολιτών για το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τις αιτίες των περικοπών επί της σύνταξης που λαμβάνουν επιβάλλεται από τις συνταγματικές αρχές του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου, αλλά και από τη φύση της έννομης σχέσης κοινωνικής ασφάλισης ως ενοχής δημοσίου δικαίου».

«Ψαλίδι»

Σημειώνεται ότι με βάση τις καταγγελίες του μέλους της διοικούσας επιτροπής του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ Κώστα Νικολάου περίπου 400.000 επικουρικές, αντί να επανυπολογιστούν, υπέστησαν οριζόντιες περικοπές (κάτι το οποίο, εφόσον πιστοποιηθεί, δύναται να προκαλέσει νέες προσφυγές για τη διεκδίκηση αναδρομικών της τάξης των 5.500 ευρώ).

Με δηλώσεις τους στη «δημοκρατία», έγκυροι νομικοί και συνδικαλιστικά στελέχη έχουν ενισχύσει την ορθότητα των καταγγελιών του κ. Νικολάου. Ο ειδικευμένος νομικός Δημήτρης Μπούρλος (στις 7 Οκτωβρίου ’18) ανέφερε: «Κανείς δεν γνωρίζει πώς έγιναν ο επανυπολογισμός και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων το 2016». Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης (στις 11 Νοεμβρίου ’18) υποστήριξε: «Το ΕΤΕΑΕΠ, χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία, προχώρησε στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, σε ποσοστό 80%».
«Δεν αποκλείεται να εμπεριέχει δόλο η μη χορήγηση ενημερωτικών σημειωμάτων» για να αποτραπούν νέες προσφυγές, εκτίμησε πρόσφατα ο δικηγόρος και πρώην δικαστικός πληρεξούσιος του ΝΣτΚ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος.

«Παράνομη η αναπροσαρμογή και των κύριων συντάξεων των πρώην δημοσίων υπαλλήλων»

Παράνομη είναι η αναπροσαρμογή που υπέστησαν οι συντάξεις των πρώην δημοσίων υπαλλήλων (ενδεχομένως όλων όσων επανυπολογίστηκαν) με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, λόγω της μη έκδοσης νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων, υποστηρίζει ο τέως διευθυντής Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) Βασίλης Γούλας.

Ο τ. διευθυντής Συντάξεων του ΓΛΚ αναφέρει σε άρθρο του πως «η αναπροσαρμογή (επανυπολογισμός) αφορά την ανταποδοτική σύνταξη. Ως τέτοια, έπρεπε να γίνει αφενός από τη Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων Δημόσιου Τομέα του ΕΦΚΑ, αφετέρου με έκδοση ατομικής συνταξιοδοτικής πράξης για κάθε συνταξιούχο από τον προϊστάμενο αυτής, η οποία κοινοποιείται υποχρεωτικά στους δικαιούχους». Σύμφωνα με τον κ. Γούλα, «χωρίς την έκδοση νέας ατομικής συνταξιοδοτικής πράξης εξακολουθεί να ισχύει η προηγούμενη με ποσό ανταποδοτικής σύνταξης αυτό που εκείνη έχει κανονίσει».

Ο τ. διευθυντής του ΓΛΚ επισημαίνει ότι όπου ο νόμος απαιτεί ατομική πράξη από τη Διοίκηση η έκδοση αυτής είναι υποχρεωτική για το αρμόδιο όργανο και σε καμία περίπτωση δεν επαφίεται στη διακριτική του ευχέρεια. Ο δε αρνούμενος να συμμορφωθεί προς τον νόμο καθίσταται υπόλογος για παράβαση νόμου.

«Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση», καταλήγει ο κ. Γούλας, «στην οποία ο ΕΦΚΑ επεμβαίνει σε περιουσιακό στοιχείο των συνταξιούχων, χωρίς καμία διοικητική πράξη που να αιτιολογεί και να τους ενημερώνει για την παρέμβασή του αυτή».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα