Μνημόνιο πάλι λόγω αναδρομικών

Ακραίος εκβιασμός από το ΔΝΤ. Υπολογίζει στα 9,5 δισ. τα χρωστούμενα

Μαύρες προβλέψεις από τους δυνάστες του Ταμείου, που φτιάχνουν κλίμα για καινούργια δεινά τα επόμενα χρόνιαΗ Θέση μας: Η… κιτσαρία αντί του «Δρομέα»

Διαβάστε επίσης:

►Σάλος με τη μεταφορά του «Δρομέα» στα Σκόπια!

►«Ανακάλυψαν» τη μαύρη τρύπα!

►Brexit: Αλμα στο κενό για τη Βρετανία!

►Επικουρικές: «Βόμβα» για τις περικοπές!

►Ζητείται ανθρωπιά σε παζάρι βιβλίου που διοργανώνει άστεγος

►«Το λεωφορείο έτρεχε και ο οδηγός δεν έβλεπε μπροστά του»

►Εβαλαν φωτιά σε κέντρο εξέτασης οροθετικών

►Η «ανάπτυξη» φέρνει… Porsche, Ferrari, Maserati

►Η ακρίβεια βάζει φωτιά στο καλάθι της νοικοκυράς

►Η Boeing «τρέχει» τώρα (!) την αναβάθμιση του λογισμικού

Νέο Μνημόνιο ονειρεύεται τώρα το ΔΝΤ!

Το Ταμείο, που έπεσε έξω στις περισσότερες από τις προβλέψεις του, βλέπει πάλι μαύρες τρύπες και φαντάζεται πακέτο μέτρων

Ρεπορτάζ
Γ. Χατζηδημητρίου

Τέταρτο Μνημόνιο ονειρεύεται για την Ελλάδα το ΔΝΤ! Παρά το γεγονός ότι ο ρόλος του Ταμείου είναι πλέον αυστηρά οριοθετημένος σε τυπικά συμβουλευτικά καθήκοντα, φαίνεται ότι τα «γεράκια» της Ουάσινγκτον νοσταλγούν τις παλιές καλές ημέρες, όπου το αξιοθρήνητο δίδυμο των Τόμσεν – Βελκουλέσκου, παίζοντας το πιο βρόμικο παιχνίδι, συμπεριφέρονταν σαν ανθύπατοι στη χώρα, υπαγορεύοντας με σκαιό τρόπο τις αντικοινωνικές πολιτικές τους.

Και μάλιστα, όταν ακόμα και τα ίδια τα στελέχη αυτής της «Διεθνούς των Σαράφηδων» αναγνώριζαν ότι το Ταμείο έπεσε έξω στις περισσότερες προβλέψεις του και επέβαλε πολύ μεγαλύτερη λιτότητα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρξει δυσανάλογη πτώση της εσωτερικής ζήτησης και η χώρα να υποστεί εμπόλεμες απώλειες.

Στην πρώτη έκθεση για την ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από τα προγράμματα, που δημοσιοποίησε χθες, το ΔΝΤ, εκτός από τους κινδύνους δημοσιονομικού εκτροχιασμού, δεν παραλείπει να προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο, επισείοντας την απειλή ακόμα ενός Μνημονίου.
Το δυσμενέστερο από τα σενάρια που επεξεργάστηκαν οι συντάκτες της έκθεσης περιγράφει ένα εφιαλτικό τοπίο χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και αδυναμίας ομαλής εξυπηρέτησης του χρέους, η οποία θα προκαλούσε χρηματοδοτική τρύπα 4,7 δισ. ευρώ το 2021, που θα διευρυνόταν στα 15,2 δισ. ευρώ το 2024.

Στήριξη

Στην περίπτωση αυτή θα απαιτούνταν, όπως αναφέρουν, η λήψη δραστικών δημοσιονομικών μέτρων, η αναδιάρθρωση του χρέους και μια νέα χρηματοδοτική στήριξη, που θα οδηγούσε μοιραία σε νέο Μνημόνιο.

Οι προβλέψεις αυτές, πάντως, είναι διαμετρικά αντίθετες από το βασικό σενάριο της έκθεσης. Οι «σοφοί» του Ταμείου προβλέπουν στις βασικές εκτιμήσεις πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη συνέχεια διαδοχική υποχώρηση στο 3% το 2023 και στο 2,8% το 2024. Συνοπτικά, οι συντάκτες της έκθεσης:

• απλώνουν και πάλι δίχτυ προστασίας πάνω από τις τράπεζες,
• διατυπώνουν την αντίθεσή τους στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αν και την ίδια ώρα, διαφωνώντας με τον εαυτό τους, σημειώνουν πως η υποτονική ζήτηση στην αγορά είναι παράγοντας ανησυχίας,
• ζητούν ακόμα περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και αντιδρούν στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων,
• δηλώνουν επίσης αντίθετοι στην κατάργηση των μνημονιακών περικοπών στο Δημόσιο, επισείοντας τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού,
• συνιστούν εμμέσως στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τη συμφωνημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020. Αυτή, όπως ισχυρίζονται, θα επιτρέψει με τη σειρά της τη μείωση της υπερφορολόγησης, την οποία όμως ξεχνούν ότι οι ίδιοι έχουν -χωρίς κανέναν ενδοιασμό- προσυπογράψει.

Υπολογίζει το χρέος των αναδρομικών στα 9,5 δισ. και τρίβει… τα χέρια του

Απειλή δημοσιονομικού εκτροχιασμού βλέπει στις δικαστικές αποφάσεις για τις αναδρομικές διεκδικήσεις μισθών και συντάξεων το ΔΝΤ εκτιμώντας ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν εφάπαξ επιβάρυνση 9,5 δισ. ευρώ για τον ελληνικό Προϋπολογισμό και πρόσθετο κόστος ύψους 0,75% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το Ταμείο ισχυρίζεται ότι οι εν λόγω αποφάσεις ανατρέπουν μεταρρυθμίσεις, όπως στο Ασφαλιστικό και στις προσαρμογές στο μισθολογικό καθεστώς του Δημοσίου, ενώ ζητά σχέδιο έκτακτης ανάγκης υπό τον κίνδυνο μαζικές δικαστικές αποφάσεις ακύρωσης μνημονιακών περικοπών να πάρουν χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας.

Από τα 9,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου,
• 6,4 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει εάν κριθεί αντισυνταγματική η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 (νόμος 4093/2012),
• 2,6 δισ. ευρώ αφορούν τα αναδρομικά για την αποκατάσταση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο,
• 0,4 δισ. ευρώ έχει προβλεφθεί ως πιθανό εφάπαξ δημοσιονομικό κόστος «λοιπών διεκδικήσεων».

Εκτός τούτων, το ΔΝΤ αναφέρει τις εξαγγελίες για μείωση του ΦΠΑ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό με 0,4% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 750.000.000 ευρώ, από το 2021, και τις καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων ύψους 2,1 δισ. ευρώ φέτος και 500.000.000 ευρώ ετησίως την περίοδο 2020-2024.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα