Διπλασίασαν τη διάρκεια της ζωής!

Απενεργοποίησαν σε σκουλήκια το γονίδιο που σχετίζεται με τη φθορά της ηλικίας, προαναγγέλλοντας το ελιξήριο της νεότηταςΚοντά σε ένα «φάρμακο» που θα μπορούσε να αναστρέψει τη γήρανση πιστεύουν ότι βρίσκονται επιστήμονες από το πανεπιστήμιο East Anglia, οι οποίοι κατάφεραν να διπλασιάσουν τη διάρκεια ζωής σε νηματώδη σκουλήκια απενεργοποιώντας το γονίδιο που σχετίζεται με τη φθορά της ηλικίας. 

Στο πλαίσιο πειραμάτων που διεξήγαν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η απενεργοποίηση του γονιδίου DAF-2, το οποίο ευθύνεται για τη φθορά του οργανισμού, έκανε τα σκουλήκια του είδους καινοραβδίτης ο κομψός να ζήσουν διπλάσιο χρόνο από τον συνηθισμένο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εντοπίζοντας και απενεργοποιώντας το ανάλογο γονίδιο και στον άνθρωπο, κάτι όχι ιδιαίτερα δύσκολο αν σκεφτεί κανείς ότι ο άνθρωπος και τα συγκεκριμένα σκουλήκια έχουν κατά 80% το ίδιο DNA, θα μπορούσε να παραταθεί εντυπωσιακά και η ανθρώπινη ζωή.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες επιχειρούν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, η προηγούμενη προσπάθεια είχε οδηγήσει σε περιορισμό της ικανότητας των σκουληκιών να κάνουν παιδιά.

«Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι γερνάμε εξαιτίας της αργής συσσώρευσης κυτταρικών βλαβών στο σώμα μας και ότι η γήρανση είναι το αποτέλεσμα ενός ενεργειακού πάρε δώσε μεταξύ της ανάπτυξης, της αναπαραγωγής και της επιβίωσης. Τώρα γνωρίζουμε ότι κλείνοντας τον “διακόπτη” συγκεκριμένων γονιδίων στην ενήλικη ζωή μπορούμε να αυξήσουμε την επιβίωση, χωρίς κόστος για την αναπαραγωγή» τόνισε ο συντάκτης της μελέτης, δρ Alexei Maklakov. Το αντίθετο, μάλιστα: Τα παιδιά των σκουληκιών, στα οποία είχε απενεργοποιηθεί το γονίδιο, ήταν πιο υγιή.

Η απενεργοποίηση του γονιδίου αμέσως μόλις το άτομο φτάσει στην ενηλικίωσή του μπορεί να παρατείνει τη ζωή με εντυπωσιακή ασφάλεια και τα σκουλήκια στα οποία είχε παραταθεί η ζωή είχαν πιο υγιείς και πιο γόνιμους απογόνους, κάτι που υπονοεί ότι τα οφέλη μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Το σημαντικό, όπως επισημαίνει ο δρ Maklakov, είναι η σίγαση του επίμαχου γονιδίου να γίνει την κατάλληλη στιγμή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα