Η ώρα της κρίσης για τις συνταγματικές αλλαγές

Στην Ολομέλεια αύριο η δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία για την αναθεώρησηKρίνεται αύριο το μέλλον του Συντάγματος της χώρας, καθώς θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα καθορίσει ποιες διατάξεις θα λάβουν το πράσινο φως ώστε να αλλάξουν στην επόμενη Βουλή. Η δεύτερη συζήτηση θα είναι σαφώς λιγότερο μακρά και επίπονη από εκείνη που προηγήθηκε τον Φεβρουάριο, αν και αναμένονται εκ νέου παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών. 

Το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως σε δύο διατάξεις. Η πρώτη αφορά το άρθρο 32 του Συντάγματος, σχετικά με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η εν λόγω διάταξη συγκέντρωσε στην πρώτη ψηφοφορία ευρύτατη πλειοψηφία 221 ψήφων, ωστόσο το άρθρο 30, που αφορά την απευθείας εκλογή του πρώτου πολίτη της χώρας από τον λαό, κατέπεσε με 150 ψήφους, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μια απίστευτη παραφιλολογία σχετικά με την τύχη του άρθρου 32.

Η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους για πιθανή καταψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχόμενο που συνδέεται με τη λεγόμενη «δεξιά παρένθεση», δηλαδή το συριζαϊκό σχέδιο πτώσης της επόμενης κυβέρνησης Ν.Δ. μέσω της προεδρικής εκλογής του 2020. Η τελική στάση των κυβερνητικών βουλευτών θα κριθεί σήμερα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, αφού πρώτα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός.

Το δεύτερο «αγκάθι» αποτελεί το ζήτημα του άρθρου 3 του Συντάγματος, για το λεγόμενο «ουδετερόθρησκο» του κράτους, καθώς στην πρώτη ψηφοφορία έλαβε οριακή πλειοψηφία 151 ψήφων, αφού υπήρξαν διαρροές ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχόμενο νέο εσωκομματικό «αντάρτικο» και καταψήφιση του άρθρου θα προκαλέσουν μείζον πρόβλημα στην εικόνα της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι μόνο όσες διατάξεις συγκεντρώσουν εκ νέου αύριο περισσότερες από 151 ψήφους θα μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή. Αν λάβουν τώρα πάνω από 180 ψήφους, χρειάζονται απλή πλειοψηφία 151 ψήφων στην επόμενη Βουλή. Οσες πάλι λάβουν αύριο κάτω από 180 ψήφους θα μπορέσουν να αναθεωρηθούν μόνο αν τις λάβουν στην επόμενη Βουλή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα