Δύο οι ρυθμίσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Προωθούν το σχέδιο για τα μπλοκάκια και καθυστερεί αυτό για τις επιχειρήσειςΔύο διαφορετικές ρυθμίσεις, που μπορεί να γίνουν και μία, υπό τον όρο της μονομερούς νομοθέτησης σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές, έχουν επεξεργαστεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, αναμένοντας τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στο επόμενο Εurogroup στις 25 Μαρτίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση της ρύθμισης για τα χρέη των αυτοαπασχολουμένων (γιατροί, δικηγόροι, αγρότες) προς τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ, που ανέρχονται στα 14 δισ. ευρώ, και θα παραπέμψει στο μέλλον αντίστοιχη ρύθμιση για τα χρέη των εργοδοτών και των επιχειρήσεων, που αποτελούν και τη μερίδα του λέοντος (περί τα 20 δισ. ευρώ).

Στο παρελθόν οι αυτοαπασχολούμενοι είχαν την υποχρέωση να καταβάλλουν εισφορές ανάλογα με τα έτη που ήταν ασφαλισμένοι, ακόμη κι αν είχαν μηδενικό εισόδημα ή ζημιές στην επιχείρησή τους, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν οφειλές και να κινδυνεύουν με κατασχέσεις. Βάσει του παλαιού καθεστώτος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλλαν μέση μηνιαία εισφορά 342 ευρώ, ενώ πλέον ορίζεται ελάχιστη εισφορά 158 ευρώ. Εφόσον τα χρέη επανυπολογιστούν με τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή βάσει του εισοδήματος αντί των ετών ασφάλισης, οι οφειλές αναμένεται να μειωθούν κατά 50%-55%. Επιπλέον, θα «ψαλιδιστούν» ως και κατά 85% οι προσαυξήσεις. Μεσοσταθμικά, το συνολικό «κούρεμα» της οφειλής μπορεί να φτάνει το 70%.

Μετά το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και τον επαναπροσδιορισμό της οφειλής θα προκύπτουν οι δόσεις ως εξής: α) 36 μηνιαίες δόσεις για χρέη έως 3.000 ευρώ και β) έως 120 μηνιαίες δόσεις για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ. Εχει προταθεί το ύψος της μηνιαίας δόσης να είναι χαμηλό, πιθανότατα στα 50 ευρώ, και ο αριθμός των δόσεων να είναι συνδεδεμένος με το ύψος της οφειλής.

Για τα χρέη

Ωστόσο, οι οφειλέτες θα έχουν μόνο μία φορά δικαίωμα να υπαχθούν στη ρύθμιση. Η ρύθμιση αυτή θα είναι οριζόντια, δηλαδή χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα αφορά ενεργούς και ανενεργούς επιτηδευματίες, ενώ θα καλύπτει χρέη ως το τέλος του 2016 (με επανυπολογισμό), αλλά και οφειλές του 2017 (χωρίς επανυπολογισμό).

Με αυτή τη ρύθμιση αναμένεται να απεγκλωβιστούν περίπου 30.000-40.000 ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι, ενώ κατέβαλλαν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές τους ακόμα και για 30 χρόνια, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν επειδή οφείλουν εισφορές και σήμερα δεν έχουν κανένα εισόδημα. Με τον επανυπολογισμό η οφειλή τους θα περιοριστεί σημαντικά και θα καταστεί εφικτή η ένταξή τους σε μια ρύθμιση, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται με παρακράτηση ποσού της σύνταξης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα