Αβάντα Γαβρόγλου στο Ουράνιο Τόξο

Μισόλογα μετά τις προκλητικές αξιώσεις του φιλοσκοπιανού κόμματος να διδάσκονται «μακεδονικά» στο ΠΑ.ΜΑΚ.Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Aρνητική εντύπωση και ερωτήματα προκαλούν οι νέες δηλώσεις του Κώστα Γαβρόγλου, με τις οποίες δείχνει να «κλείνει το μάτι» στο φιλοσκοπιανό κόμμα του Ουράνιου Τόξου.

Χθες ο υπουργός Παιδείας κλήθηκε να σχολιάσει την επιστολή του Ουράνιου Τόξου, με την οποία το κόμμα αξιώνει την εισαγωγή της διδασκαλίας της γλώσσας του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.) στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Στέλιος Κατρανίδης είχε απορρίψει, χωρίς αστερίσκους, την προβοκατόρικη πρόταση του Ουράνιου Τόξου, θεωρώντας ότι πρόκειται για απολύτως αντιδεοντολογική ενέργεια. Μάλιστα, το ΠΑ.ΜΑΚ. είχε ανακοινώσει επισήμως ως απάντηση στο φιλοσκοπιανό Ουράνιο Τόξο ότι «τα τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διαμορφώνουν τα προγράμματα σπουδών τους ανεξάρτητα και αποκλειστικά και μόνο με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και προτεραιότητες που υπαγορεύονται από τη στρατηγική του ιδρύματος.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν δέχεται υποδείξεις ως προς τη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών του από κανένα πρόσωπο, σύλλογο ή πολιτικό σχηματισμό. Ως εκ τούτου, δεν υφίσταται κανένα θέμα συζήτησης».

Αντίθετα, χθες ο Κώστας Γαβρόγλου όχι μόνο δεν στήριξε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας απέναντι στις ανεδαφικές αξιώσεις του Ουράνιου Τόξου, αλλά όσα είπε αφήνουν περιθώριο ερμηνείας ως υποστήριξη στις απαιτήσεις των φιλοσκοπιανών κύκλων εν Ελλάδι.

«Οντως, τη διάβασα κι εγώ. Διάβασα και την ανακοίνωση» είπε ο Κώστας Γαβρόγλου και συνέχισε: «Καταρχάς, είναι μια ανακοίνωση που λέει δεν μπορούμε να συνομιλούμε με πολιτικούς φορείς, αν θυμάμαι καλά ήταν μια τέτοια διατύπωση. Εμείς διαφωνούμε. Οι πολιτικοί φορείς είναι και αυτοί μέρος της δημοκρατίας μας, αυτά είναι επιστημονικά ζητήματα που θα τα λύσει η επιστημονική κοινότητα. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να το συζητήσει η επιστημονική κοινότητα και με βάση τις συζητήσεις που θα γίνουν θα δούμε εμείς πώς θα κινηθούμε. Αλλά επιστημονικά ζητήματα πρέπει να τα συζητάει η επιστημονική κοινότητα».

Για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων εβδομάδων ο υπουργός Παιδείας υποπίπτει σε λεκτικό ολίσθημα σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις δεσμεύσεις της χώρας μας. Πρόσφατα υποστήριξε ότι η μεικτή επιτροπή υπό την εποπτεία των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών θα εξετάσει για αλυτρωτικές αναφορές και τα ελληνικά σχολικά βιβλία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και τα δικά μας βιβλία Ιστορίας μπορεί να έχουν τέτοιου είδους αναφορές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα