Η Μέι θέλει να μεταθέσει το (άτακτο) Brexit ξανά!

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα πίστωση χρόνου έως τις 30 Ιουνίου για να περάσει το σχέδιό της

Από τη
Θεανώ Καρούτα 

Παράταση έως τις 30 Ιουνίου θα ζητήσει η Τερέζα Μέι από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να καταφέρει να περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας με 402 ψήφους υπέρ, έναντι 202 κατά, από τους Βρετανούς βουλευτές. Η κυβέρνηση εκτιμά πως η Ε.Ε. θα ικανοποιήσει το αίτημα, ωστόσο αναλυτές αναφέρουν ότι δεν είναι παρά μια τρύπα στο νερό, αφού η Μέι πέτυχε απλώς τη μετάθεση του αδιεξόδου για αργότερα. Κι αυτό επειδή στην ουσία καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί αναφορικά με το Brexit.

Χθες το απόγευμα, κληθέντες να ψηφίσουν επί τεσσάρων τροπολογιών -μεταξύ τους και η παράταση του άρθρου 50- οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία (334 κατά έναντι 85 υπέρ) το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, ενώ παράλληλα απέρριψαν, με ψήφους 314 κατά έναντι 311 υπέρ, την τροπολογία που προέβλεπε να καθυστερήσει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να δοθεί στο Κοινοβούλιο ο έλεγχος για τα επόμενα βήματα αναφορικά με το Brexit.

Αλλαγή πλεύσης

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εμφανίστηκε ανοιχτός σε μια μακρόχρονη αναβολή του Brexit, λέγοντας ότι θα ζητήσει από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. να σκεφτούν μια μακρά παράταση των συνομιλιών, προκειμένου το Λονδίνο να επανεξετάσει τη στρατηγική του. Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συναντηθούν για να συζητήσουν το Brexit στις 21 και 22 Μαρτίου.

Πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος δήλωσε ότι η καταψήφιση (το βράδυ της Τρίτης) για δεύτερη φορά της συμφωνίας E.E. και Ηνωμένου Βασιλείου από τη Βουλή των Κοινοτήτων «επιμηκύνει» και «επιδεινώνει» την «αβεβαιότητα», ενώ πιο «ευέλικτος» από ό,τι αναμενόταν (κυρίως λόγω των γερμανικών οικονομικών συμφερόντων που διακυβεύονται) παρουσιάστηκε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμαϊερ, που εξέφρασε τη γνώμη ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συζητήσει «εποικοδομητικά» το ζήτημα της πιθανής καθυστέρησης.

Στον απόηχο των εξελίξεων, σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε tweet του Ντόναλντ Τραμπ, στο οποίο αναφέρει ότι η Αμερική θα στηρίξει τη Βρετανία στο ενδεχόμενο του no-deal Brexit, με σύναψη μεγάλης κλίμακας εμπορικής συμφωνίας: «Η κυβέρνησή μου αναμένει διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία μεγάλης κλίμακας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δυνατότητες είναι άπειρες!»