Ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις για ακίνητα από τον Μάιο

Το πιλοτικό σύστημα της ΑΑΔΕ έχει σκοπό να βάλει τέλος στο «χαρτοβασίλειο» και στην ταλαιπωρία (!) που επικρατεί στις ΔΟΥAνατροπές στις μεταβιβάσεις ακινήτων φέρνει το νέο σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης των μεταβιβάσεων, που η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να εφαρμόζεται πιλοτικά από τον Μάιο, με στόχο να τεθεί σε καθολική εφαρμογή από τον Οκτώβριο.

Εως σήμερα η διαδικασία γίνεται στη ΔΟΥ όπου ανήκει το ακίνητο. Δηλαδή, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι, αφού υπογράψουν πρώτα τα συμβόλαια στο γραφείο του συμβολαιογράφου, να ξεκινήσουν ένα ταξίδι ταλαιπωρίας για να ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση, π.χ., ενός εξοχικού που βρίσκεται σε άλλη περιοχή, νομό ή νησί από εκεί όπου ζουν, ψάχνοντας σε ποια εφορία θα πρέπει να πάνε να τα καταθέσουν και να πληρώσουν τον φόρο μεταβίβασης (ή κληρονομιάς, γονικής παροχής κ.λπ.), ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Αυτό το βάσανο από φέτος καταργείται, καθώς όλη η διαδικασία της δήλωσης, του υπολογισμού και της έκδοσης ταυτότητος οφειλής για τον φόρο που πρέπει να πληρωθεί θα γίνεται επί τόπου, στο συμβολαιογραφείο.

Ετσι, μπαίνει τέλος στα έξοδα, στην ταλαιπωρία, αλλά και στο «χαρτοβασίλειο» που επικρατεί στις ΔΟΥ της χώρας, με κούτες και ντουλάπια ολόκληρα γεμάτα δηλώσεις φόρου μεταβίβασης (που θεωρούνται επίσης πηγή αδιαφάνειας και διαφθοράς ενδεχομένως, καθώς ουδείς μπορεί να ελέγξει κεντρικά αν όλα δηλώθηκαν και πληρώθηκαν σωστά ή όχι).

Οι αλλαγές

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα και σε μια άλλη κατεύθυνση.

Σε επόμενο στάδιο, από το 2020 ενδεχομένως, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι οι ηλεκτρονικές δηλώσεις μεταβίβασης (ή δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών) θα απαλείψουν και την ανάγκη για δηλώσεις ακινήτων Ε9 που υποχρεωτικά πρέπει να καταθέτουν (εντός αυστηρής διορίας και με την απειλή προστίμου) όλοι όσοι έχουν συναλλαγές σε ακίνητα. Τότε όλες οι αλλαγές που θα δηλώνονται ηλεκτρονικά σε ΑΑΔΕ και Κτηματολόγιο θα ενημερώνουν άμεσα και τη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων, με βάση τα οποία εκδίδεται ο ΕΝΦΙΑ.

Ηδη για τις δηλώσεις γονικών παροχών και χρηματικών δωρεών προβλέπεται ότι πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και από τους δύο συμβαλλομένους. Δεν αρκεί, δηλαδή, να δηλωθεί από τον σύζυγο, για παράδειγμα, ότι έλαβε δωρεά 5.000 ευρώ από τη σύζυγό του, αλλά και η σύζυγος θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι προχώρησε σε αυτή τη δωρεά.

Ο φόρος, με συντελεστή 10% στην προκειμένη περίπτωση, βεβαιώνεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα