Αφησε την τράπεζα για τη μικρο- καλλιέργεια

Πέταξε το κοστούμι του και παράγει σπάνιες ποικιλίες από ηλίανθους, λάπαθο και μπιζέλια στο ΚιλκίςΡεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου

Εβγαλε το κοστούμι του τραπεζικού (έπειτα από 20 χρόνια εργασίας στην Attica Bank), έβαλε τη φόρμα του αγρότη και έγινε ο… Μικρός Καλλιεργητής. Ο Νίκος Σταθόπουλος δημιούργησε ένα boutique αγρόκτημα στην Ξηρόβρυση Κιλκίς, μόλις 1.200 τ.μ., όπου καλλιεργεί με εντελώς φυσικό τρόπο, χωρίς χημικά, ιδιαίτερες, σπάνιες και παραδοσιακές ποικιλίες baby και micro greens, όπως μυρώνια, μουσταρδόφυλλα, ραπανάκια, ηλίανθους, λάπαθο και μπιζέλια.

Μάλιστα, κατάφερε να ξεχωρίσει σε μόλις έναν χρόνο (τα πρώτα του προϊόντα κυκλοφόρησαν στην αγορά το 2018), καθώς η μίνι αυτή παραγωγή του επελέγη από το Thessaloniki Food Festival για το φετινό καλάθι τοπικών προϊόντων της Θεσσαλονίκης. Ολα άρχισαν το 2014, όταν μαζί με τη γυναίκα του έψαχναν τρόπους να αξιοποιήσουν μια ιδιόκτητη έκταση 10 στρεμμάτων στην Ξηρόβρυση.

Τότε ο Νίκος Σταθόπουλος παρακολούθησε ένα εργαστήρι φυσικής καλλιέργειας στην Εδεσσα και άρχισε να σκέφτεται ότι είναι η ώρα να δει τη ζωή του διαφορετικά και να ασχοληθεί με τη γη. Το αγρόκτημα φιλοξένησε οπωροφόρα και ελαιόδεντρα, όμως το ταξίδι του ανήσυχου τραπεζικού δεν σταμάτησε εκεί: Η συνάντησή του με έναν Καναδό καλλιεργητή, που χρησιμοποιούσε φυσικές μεθόδους καλλιέργειας σε εκτάσεις πολύ μικρής κλίμακας, έγινε γι’ αυτόν η έμπνευση για τις baby και micro greens καλλιέργειες στο αγρόκτημα των μόλις 1.200 τ.μ., που πήρε το όνομα Ο Μικρός Καλλιεργητής. Τότε ήταν που αποφάσισε να φύγει οριστικά από την τράπεζα και να αφοσιωθεί στην καινούργια του ενασχόληση.

Η συγκομιδή των λαχανικών του γίνεται στο στάδιο των κοτυληδόνων, όταν έχουν δηλαδή τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία. Αυτή την περίοδο Ο Μικρός Καλλιεργητής τροφοδοτεί κυρίως εστιατόρια και σεφ, ενώ απευθύνεται και σε ανθρώπους που είτε τους αρέσουν οι παράξενες πρώτες ύλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε πιάτα υψηλής γαστρονομίας, είτε οι γκουρμέ και έντονες γεύσεις.

«Στην τράπεζα έμαθα τρία πράγματα: Να συμπεριφέρομαι καλά στον πελάτη, είτε έχει 1 ευρώ είτε 1.000.000 ευρώ, να του πουλάω κάτι που θέλει και, πάνω από όλα, να είμαι ανοιχτός στην αλλαγή. Και τα τρία με βοήθησαν στο σημερινό μου βήμα» λέει στη «δημοκρατία» ο Νίκος Σταθόπουλος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα